Județul e sărac și nu oferă oportunități: Vasluienii au prins gustul statului degeaba!


“În Vaslui, prin ajutoarele sociale, se stimulează… nemunca”, este concluzia mediului de afaceri local, exprimată de Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a IMM-urilor. “Mâine, dacă aș avea o mie de persoane disponibile, le-aș angaja”, spune un om de afaceri din Timiș, care caută să angajeze muncitori vasluieni cu 1.700 de lei bani în mână, dar nu găsește. Asta se întâmplă în județul în care muncesc doar 38% dintre locuitorii în putere.

Vasluienii nu vor să muncească, aceasta este concluzia mediului de afaceri din județul nostru, dar nu numai.
“În Vaslui, prin ajutoarele sociale, se stimulează… nemunca. Toată lumea așteaptă subvenții, salarii compensatorii și alte beneficii, nimeni nu mai vrea să muncească. Iar ceea ce spun e valabil și pentru mediul rural. Lipsa forței de muncă în agricultură face ca rezultatele fermierilor noștri să nu fie la fel de spectaculoase precum cele înregistrate în alte zone”, spune Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a IMM-urilor Vaslui, iar aceasta este de acum o concluzie aproape unanimă a celor care au studiat piața muncii.
Numai politicienii nu au prins “poanta”, poate pentru că și ei cerșesc un soi de ajutoare sociale, cunoscute sub fascinanta denumire de “voturi”…
Conform Institutului Național de Statistică (INS), Vasluiul este unul dintre județele cu cele mai mici rate de angajare, fiind întrecut doar de Teleorman (cu o pondere a salariaților în populația activă de numai 35%), și la același nivel cu Botoșani (38%). Urmează alte fruntașe în sărăcie, precum Mehedinți, Dâmbovița și Giurgiu, fiecare cu 40%.
În schimb, în capitală 86% din populația activă e salariată, în Brașov și Timiș – 71%, în Sibiu – 68%. La nivel național, doar 4,8 milioane din totalul de 8,8 milioane de locuitori buni de muncă sunt salariați, rata de angajare fiind de 55%.
Acest fenomen se petrece în condițiile în care întreprinzători din zonele dezvoltate, Timiș, de exemplu, își exprimă public disponibilitatea de a reloca forță de muncă, chiar necalificată. Cei care vin să lucreze ar urma să primească lunar 1.700 de lei, bani în mână.
“Mâine, dacă aș avea 1.000 de persoane disponibile, le-aș angaja”, a declarat, pentru Ziarul Financiar, Horia Bugarin, directorul general al firmei de recrutare și închiriere de forță de muncă temporară IHM Total Consult Timișoara.
Prin urmare, vasluienii preferă să trăiască din ajutoarele sociale, deși ar putea găsi rapid de lucru. Pur și simplu, nu pot renunța cu una cu două la banii nemunciți… Ce-i drept, în hârtii apar doar cei angajați cu acte în regulă, nu și cei care muncesc “la negru”, în țară sau peste graniță.
Potrivit definiției date de INS, populație activă înseamnă oferta potențială de forță de muncă rezultată ca sumă a populației ocupate și numărul de șomeri. Populația ocupată cuprinde, pe lângă salariați, patronii, lucrătorii pe cont propriu, lucrătorii familiali neremunerați.

Celălalt mare “secret” – străinii le oferă celor fără studii și necalificați salarii pe care acasă le au doar directorii!

Pe lângă excesul de ajutoare sociale, sunt și alți factori care fac ca numărul persoanelor active fără loc de muncă să fie mare. În primul rând, sunt prea puțini cei calificați. Apoi, mulți angajatori oferă la început doar salariul minim, aspect deloc tentant, în condițiile în care ajutoarele sociale aproape că se apropie ca sumă. Mai trebuie spus că în Vaslui valoarea salariului mediu este cu aproximativ un sfert mai mic decât media pe țară.
Pe de altă parte, șomerii Vasluiului pot alege să plece să muncească în străinătate, pe salarii serioase, exprimate în euro sau lire sterline. Pe lângă remunerația consistentă, se oferă diferite beneficii și gratuități, cum ar fi cazare, transport, o masă caldă pe zi și altele.
Cele mai multe oferte sunt în prezent din Germania, în agricultură, fabrici de prelucrarea cărnii, fabrici de jucării, construcții, ferme de animale, depozite de legume și fructe, abatoare, uzine de construcții mașini și utilaje, croitorie, fabrici de dulciuri, iar salariul lunar propus variază între 1.700-2.000 de euro pentru opt ore de muncă pe zi. Angajaților li se mai asigură indemnizația pentru copiii minori, de 185 de euro, asigurarea medicală, plata orelor suplimentare.
În Austria, se oferă joburi de operator facturare la un depozit, tot pentru un salariu bunicel, de 1.750 de euro.
Salarii și mai frumoase se acordă în Anglia, între 1.800-2.000 de lire. Firmele de recrutare caută vasluieni doritori să lucreze la o fabrică de napolitane și biscuiți, la un depozit de papetărie și birotică, la o fermă de cai sportivi și cai de agrement, la o fabrică de paste făinoase, ca tâmplar sau dulgher, în construcții. Și angajatorii englezi oferă bonusuri muncitorilor români, cum ar fi cazare gratuită, o masă pe zi, primă de instalare de 250 de euro.
Firme din Cehia și Slovacia caută tineri necalificați, chiar și cupluri, care să lucreze pentru salarii cuprinse între 3.500-4.500 de lei, în abatoare de pui, depozite de împachetat, fast-food și brutării, dar și muncitori calificați în construcții, tâmplari, în industria auto. Se oferă cazare.


Leave a Reply

%d bloggers like this: