La loc comanda! Spălătoria Spitalului „Beldiman” Bârlad, reinternalizată


Dana Borș

Începând de astăzi, lenjeria de pat din dotarea Spitalului de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad nu mai este spălată de firma privată care a concesionat serviciul în ultimii ani. Pentru că procedurile de achiziție a bunurilor necesare dotării spălătoriei proprii durează ceva timp, până la reinternalizare, lenjeriile sunt spălate la spitalul din Tecuci.

 Este cunoscut faptul că, în ședința ordinară din 25 septembrie, consilierii locali bârlădeni au aprobat alocarea a două sume mari de bani de la bugetul local pentru Spitalul Municipal de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad. Prima este de 130.900 lei și reprezintă cheltuieli cu bunuri și servicii (reparații curente, achiziție de obiecte de inventar necesare dotării bucătăriei și spălătoriei), iar a doua este de 428.100 lei și s-a alocat pentru dotarea spălătoriei și bucătăriei spitalului în vederea reinternalizării preparării hranei bolnavilor cât și a serviciilor de spălătorie.

Adică soluția găsită de conducerea unității medicale în urma analizei economico-financiare cerută acum mai bine de o lună de primarul Dumitru Boroș, pentru reducerea cheltuielilor, este reinternalizarea celor două servicii concesionate de mulți ani de către două firme deținute de un investitor din oraș, față de care spitalul înregistrează datorii enorme (în jur de 9 milioane de lei). Deocamdată, pentru că, pe 12 septembrie, administratorul firmei care a concesionat spălătoria a trimis o adresă conducerii spitalului în care anunța că, din 9 octombrie, se reziliază contractul, doar serviciul de spălătorie va fi reinternalizat. Și, potrivit managerului spitalului, chiar de astăzi.

„Astăzi (ieri, 9 octombrie, n.r.) este ultima zi în care firma privată mai asigură spălarea lenjeriilor, pentru că reprezentanții respectivei firme au cerut rezilierea contractului. Așa că am mers și noi tot în aceeași direcție, pentru că era prevăzut ca, în termen de 30 de zile, să se rezilieze contractul. Astăzi (ieri, n.r.) este ultima zi când lucrăm cu ei. Până ne vom organiza noi, lenjeriile sunt duse la spălat la Tecuci, pentru că durează ceva timp procedura de licitație pentru achiziția echipamentelor necesare dotării spălătoriei. Totodată, am înaintat primăriei o solicitare pentru modificarea statului de funcții (urmează să fie aprobată în Consiliul Local, n.r.) ca să angajăm pentru început șapte persoane la spălătorie. Dar până nu vom da drumul spălătoriei, nu avem de unde să știm dacă șapte sunt suficienți sau trebuie să mai suplimentăm. La Tecuci vom plăti câte 3,7 lei pentru fiecare kilogram de lenjerii spălate, față de 7,08 lei/kilogram cât plăteam până acum. În paralel cu eforturile pe care le depunem pentru a reinternaliza spălătoria, facem eforturi să plătim lunar câte 3-400.000 de lei din datoriile pe care le înregistrăm către cele trei firme care asigurau serviciile de catering, spălătorie și investigații CT”, ne-a declarat ec. Dana Borș, managerul interimar al spitalului.

În ceea ce privește obiectele ce trebuie cumpărate cu banii alocați la rectificarea bugetară aprobată pe 25 septembrie, pe listă figurează: patru mese de lucru (8.400 lei), trei rafturi (53.00 lei), 11 oale de diverse capacități (4.500 lei), oale transport diverse capacități (14.000 lei), 15 cratițe de diverse capacități (8.200 lei), cinci tigăi (1.700 lei), diverse ustensile (3.500 lei), trei cărucioare pentru rufe (4.200 lei), trei rasteluri de inox cu rafturi perforate (4.100 lei). Printre cele ce urmează să fie achiziționate se numără și două cazane electrice sub presiune (marmita) de 150 de litri (38.000 lei), o mașină de gătit cu șase ochiuri și cuptor pe gaze naturale (11.200 lei), tigaie basculantă de 150 de litri (24.000 lei), mașină de curățat cartofi 30 kilograme (6.000 lei), două ciuvete spălător (10.200 lei), două hote (15.000 lei), mașină de spălat cu capacitatea de 50 de kilograme (85.000 lei), două mașini de spălat cu capacitatea de 35 de kilograme (114.000 lei), două uscătoare electrice cu capacitatea de 55 de kilograme (60.200 lei), calandru electric (29.000 lei) și masă de călcat (3.500 lei).

Chiar dacă, în prezent, contractul cu firma ce asigură mâncarea bolnavilor este în derulare, conducerea spitalului se pregătește pentru reinternalizarea serviciului de catering, ca să nu fie luată pe nepregătite, așa cum s-a întâmplat în cazul spălătoriei.


Leave a Reply