La pomul lăudat… Prima ediție a Sărbătorii Cașului Bârlad, o mică dezamăgire


Deși municipalitatea bârlădeană anunța, săptămâna trecută, că minimum șase producători de brânzeturi din împrejurimi vor veni la Sărbătoarea Cașului, doar doi, și aceia din Bistrița, au fost la vedere în cele trei zile ale manifestării.

Înlocuirea tradiționalului Festival al Verii cu mai noua Sărbătoare a Cașului nu pare a fi o idee prea bună a autorităților locale bârlădene. Nu de alta, dar tocmai cașul a lipsit, că în rest au fost de toate: terase cu delicatese din carne (mititei, pastramă de oaie, friptură de porc/pui etc.), comercianți cu porumb fiert/copt, meșteri populari cu tot felul de obiecte de artizanat, vânzători de articole din porțelan, locuri de joacă pentru copii etc. Culmea, edilii bârlădeni își propuseseră să organizeze Sărbătoarea Cașului în această perioadă pentru a le da posibilitatea localnicilor să se aprovizioneze cu brânzeturi pentru la iarnă.
Însă, deși înainte de eveniment anunțaseră prin vocea purtătorului de cuvânt al primăriei că, în cele trei zile de sărbătoare (18-20 august), vor veni cel puțin șase producători de brânzeturi din împrejurimile Bârladului, cei care au trecut prin zona unde s-a organizat au văzut doar două standuri. Și acelea ale unor producători din Bistrița. Deși aveau la vânzare burduf de capră, brânză de oi la putină, telemea de oi, burduf de oaie și telemea de capră, bârlădenii care au văzut tarabele au rămas cam dezamăgiți pentru că se așteptau ca la o sărbătoare a cașului să fie mai mulți producători de… caș, nu doar numeroase standuri cu mici și bere. Ba chiar au și comentat pe rețelele de socializare că o astfel de sărbătoare nu-și are rostul, în condițiile în care orașul are nevoie de investiții serioase și nu de kitsch. Asta cu atât mai mult cu cât manifestarea a fost organizată la câțiva metri de hala de lactate a Pieții „Sfântul Ilie”, unde doritorii pot cumpăra brânzeturi oricând vor.
Totuși, purtătorul de cuvânt al primăriei a dat, ieri, asigurări că la eveniment au participat și alți producători de caș și derivate din zonă, însă nu au îndrăznit să înfrunte căldura din timpul zilei, ci ar fi venit doar seara ca să-și vândă marfa.
„Au venit patru producători din Găgești, unul din Bogdănița și unul din Pogonești, dar pentru că a fost foarte cald, au venit seara. Asta pe lângă cei doi din Bistrița, care au fost văzuți «pe baricade» și în timpul zilei. Cei din zona noastră au preferat să vină seara târziu pentru că ziua nu aveau cui să vândă, că nu prea ieșea lumea din casă pe căldura aceea. Cei din Găgești au avut sortimente de cașcaval împletit și afumat, pentru care sunt recunoscuți, și s-a vândut totul ca pâinea caldă. Cel din Bogdănița a avut și preparate din carne de oaie și a făcut chiar și o demonstrație în fața publicului, în sensul că a adus vreo 60 de litri de lapte, a adăugat cheag și, după vreo două ore, a scos caș proaspăt în fața oamenilor”, ne-a declarat Constantin Nițuc, purtătorul de cuvânt al primăriei.


Leave a Reply