La saltea sau la ciorap? Banii stau bine și acasă


Peste 70% dintre vasluieni consideră că băncile sunt interesate mai degrabă de beneficiile pe care le pot avea de la clienți. 35% declară că apelează la împrumuturile de la bănci dacă nu reușesc să facă rost de bani și doar 25% afirmă că banca îi ajută în ceea ce vor să facă.

O treime dintre vasluienii din mediul urban preferă să-și țină economiile acasă pentru că nu au încredere în bănci, în timp ce, înainte de intrarea în UE, la 1 ianuarie 2007, “doar” 25% aveau această percepție. Tot o treime susțin că își țin banii în bănci pentru că au încredere, procentul acestora fiind, însă, în scădere, de la 40% în 2006, reiese dintr-un recent studiu național.

“35% dintre intervievați afirmă că preferă să-și țină economiile acasă pentru că nu au încredere în bănci, comparativ cu 25% care erau de acord cu această afirmație în 2006. Un procent de 34% dintre vasluienii de la oraș afirmă că folosesc băncile pentru depozite întrucât au încredere, în scădere față de 2006, când 40% făceau această afirmație”, se arată în studiu.

Aproximativ 55% dintre vasluieni au astăzi încredere doar în băncile mari, față de 70% în 2006. În același timp, peste 70% dintre vasluieni consideră că băncile sunt interesate mai degrabă de beneficiile pe care le pot avea de la clienți. Potrivit studiului, 35% declară că apelează la împrumuturile de la bănci dacă nu reușesc să facă rost de bani și doar 25% afirmă că banca îi ajută în ceea ce vor să facă.

“Percepția vasluienilor a rămas totuși constantă în ceea ce privește economisirea banilor: 60% cred că este important să economisești bani în fiecare lună, în timp ce doar 20% reușesc să facă acest lucru. De asemenea, vasluienii rămân circumspecți în achiziționarea de noi credite. Intenția de achiziție pentru acest an este la un sfert față de 2006, în special în cazul creditelor pentru achiziționarea unei mașini, a unui teren sau a creditelor pentru nevoi personale”, menționează studiul.

În plus, vasluienii au devenit atenți la comisioanele bancare.

“Comparativ cu 2006, când 5% acordau atenție acestui aspect, astăzi 20% dintre vasluieni îl consideră important”, potrivit studiului.

Ca urmare, comisioanele reprezintă al doilea cel mai important criteriu pentru alegerea băncii la care urmează să-și deschidă un depozit, primul rămânând dobânda. 40% din populație consideră acum că dobânzile oferite la crearea unui depozit sunt cele mai importante, comparativ cu 30% în 2006.

Din studiu reiese că numărul creditelor deținute de populație a scăzut accelerat, însă o creștere similară se remarcă în zona conturilor curente și a numărului de persoane care primesc salariul pe card: “În prezent, peste 30% dintre vasluieni dețin un cont curent în lei, iar 20% își încasează salariul pe card”.


Leave a Reply

%d bloggers like this: