„La Stejarul lui Ștefan cel Mare și Sfânt”: Cântec joc și voie bună, la Bogdănești!


În amintirea voievodului Ștefan cel Mare, la umbra stejarului din valea Horăieștilor, începând cu anul 2000, se organizează festivalul sătesc „La Stejarul lui Ștefan cel Mare și Sfânt”.

Pe malul drept al pârâului Horoiata din comuna Bogdănești se află stejarul multisecular din Corlătești. Legenda leagă existența acestui arbore de numele voievodului Ștefan cel Mare, devenit astfel un simbol al acestor locuri. Stejarul a fost pus în relație cu luptele și viața lui Ștefan, considerat încă din timpul vieții un sfânt pentru că a apărat creștinismul în timpul invaziilor musulmane, dar a fost canonizat de biserică abia în zilele noastre. Legendele locale spun că, după bătălia de la Vaslui, cea mai categorică victorie a noastră în luptele cu turcii, Ștefan cel Mare s-a odihnit cu oștile sale la umbra acestui măreț stejar. Desigur, nu s-au păstrat documente istorice care să descrie evenimentul, însă cercetările folcloriștilor au demonstrat că fiecare legendă populară conține un sâmbure de adevăr.
Dar și mai important decât adevărul istoric este faptul că în mentalul românilor din zonă există această convingere, ca o nouă dovadă a admirației și prețuirii pentru Ștefan cel Mare și a atașamentului pentru trecutul măreț.
Anul acesta, festivalul „La Stejarul lui Ștefan cel Mare și Sfânt” a ajuns la ediția a XVIII-a și a avut invitați de marcă. Pe lângă spectacolul artistic în sine, care a adunat oameni de prin partea locului, conducerea Primăriei Bogdănești, în frunte cu edilul șef Ioan Dorobanțu, a dat în folosință un pod construit peste pârâul Horoiata, care facilitează deplasarea utilajelor în zonă.
“Muzică, mici, bere și dans. După munca de la câmp din această vară, oamenii locului au sărbătorit ziua așa cum numai ei știu să o facă. Aurel Moldoveanu și invitații săi au încântat auditoriul până târziu în noapte”, ne-a declarat primarul Ioan Dorobanțu.


Leave a Reply