Lansare de carte: La taifas cu Eminescu


Theodor Codreanu

Marele poet național a fost readus în atenția lumii literare prin cea mai recentă lucrare a scriitorului hușean Theodor Codreanu. Apărută sub patronajul Academiei Române, ”Mihai Eminescu – o sută și una de de poezii” reprezintă o colecție de nestemate lăsate moștenire de “arhiereul românității”.

Sala TinArt a Bibliotecii Județene ”Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui a fost din nou neîncăpătoare. Zeci de iubitori ai frumosului au ținut să fie părtași la un moment deosebit, lansarea celei mai recente lucrări a scriitorului hușean Theodor Codreanu – ”Mihai Eminescu – o sută și una de de poezii”. Amfitrion a fost Gelu Bichineț, directorul bibliotecii.

”Ceea ce se întâmplă aici ne arată că încă se mai citește Eminescu”, a remarcat academicianul Mihai Cimpoi, invitat special la eveniment.

”De la Titu Maiorescu nu am mai avut parte de o asemenea colecție Eminescu. Au trecut 133 de ani pentru o nouă ediție cu poeziile lui Eminescu. Titu Maiorescu s-a oprit la 64 de poezii, însă Mihai Eminescu nu înseamnă numai atât”, a completat Mihai Cimpoi, care a punctat că la Chișinău se regăsește unicul centru dedicat celui pe care Theodor Codreanu îl consideră ”arhiereul românității”.

”Mihai Eminescu – o sută și una de de poezii”, care poartă pecetea Academiei Române, a apărut din dorința de a-l face pe poet accesibil tuturor românilor contemporani.

”Aceia care vor citi această carte, parte a întregului eminescian, vor putea ajunge, în timp, și la miracolul «omului deplin al culturii românești», cum l-a numit filosoful Constantin Noica, om-arheu adăpostit în marea ediție: poet, prozator, dramaturg, publicist, eseist, filosof, istoric, culegător de folclor, om de știință, autor de aforisme, epistoler, revizor școlar etc. Eminescu nu a fost specialist în toate acestea, ci, în primul rând, poet, publicist și prozator, dar pătruns de un profund spirit interdisciplinar și cu o gândire miraculos transdisciplinară avant la lettre, cum se vădește în abordările mai noi ale criticii literare, de la Basarab Nicolescu până la Pompiliu Crăciunescu”, a spus Theodor Codreanu.

Dialoguri culturale au mai fost purtate la lansare și de alte nume sonore, precum prof.univ.dr. Nicolae Georgescu și scriitorul Ion Filipciuc.


Leave a Reply

%d bloggers like this: