“Le dă statul bani și ei îi beau”: Muncă degeaba


Într-o lună, asistații sociali din județul Vaslui prestează peste  400.000 de ore de lucru în folosul comunității.

Conform Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Vaslui, numărul beneficiarilor Legii venitului minim garantat se menține la un nivel înalt, la fel și numărul de ore de lucru în folosul comunității. Problema este că munca lor se regăsește mai mult pe hârtie, nu la obiective de interes public.

”În luna august, în județul Vaslui se înregistrau un număr de 10.799 de asistați sociali, dar pentru 1.109 dintre ei se decisese suspendarea plăților. Potrivit planurilor trimise lunar de primării, 8.050 dintre cei 9.690 de beneficiari efectivi de venit minim garantat au efectuat lucrări de igienizare a localităților, însumând 410.495 de ore de muncă”, a declarat Sorin Prepeliță, directorul AJPIS Vaslui.

Localitățile în care asistații sociali au tras ceva mai tare sunt Băcești, Dragomirești – câte 297 de participanți la muncă, Voinești – 281, Ivănești – 276, Iana – 241 șamd.

În același timp, unitățile administrativ-teritoriale cu primari considerați “răi” de asistații sociali au fost: Boțești – cu 20 de beneficiari tăiați de la plată pentru că nu s-au prezentat la lucru, Voinești – 18, Ivănești – 15, Bârlad și Șuletea – câte 13. Bravo acestor edili, spun mulți vasluieni care nu văd cu ochi buni acordarea ajutorului social: ”E încurajarea lenei, asta e. Să veniți la noi în comună să vedeți cine sunt cei care iau bani de la stat. Niște puturoși și niște bețivi. Asta e clar. Le dă statul bani și ei îi beau. De muncă, nici gând. Stau sprijiniți în coada hârlețului și așteaptă să treacă timpul. Sapă un șanț într-o lună”.


Leave a Reply