Leacuri bune la răceală şi gripă


Atunci când răceala şi gripa ne pândesc sau chiar au pus stăpânire pe noi, putem încerca leacurile bunicii, cu miere, lămâie şi ceaiuri calde. Dar există şi alte soluţii.
De exemplu, grogul fără alcool, util pentru a ne încălzi organismul în profunzime şi a-l întări cu vitamine. Mai exact, se toarnă o cană de apă fierbinte peste o lingură de miere, amestecând bine, apoi se adaugă zeama de la o jumătate de lămâie, două cuişoare şi scorţişoară.
Brânzeturile cu mucegai sunt antibiotice naturale. Punctele albastre nu sunt altceva decât culturi de Penicillium.
Lăptişorul de matcă, propolisul şi polenul au rolul de a ne ajuta să trecem mai bine peste sezonul rece. Se pun trei picături de propolis pe limbă, înainte de a merge la culcare.
Bogată în oligoelemente cu rol de întărire a sistemului imunitar, ceapa este un excelent aliat al organismului. Se poate prepara o supă de ceapă sau pur şi simplu punem ceapă tocată în mâncărurile obişnuite.
Usturoiul, prin acţiunea sa bactericidă, are efect dublu asupra sistemului imunitar. Poate fi utilizat crud sau strivit într-o salată.
Frunzele uscate de cimbru sau mentă sunt antiseptice naturale, cu proprietăţi stimulatoare. De asemenea, contribuie la îmbunătăţirea tonusului. Cimbrul conţine timol, un ulei esenţial, foarte eficace atunci când tuşim. Adăugată ceaiului verde îndulcit cu miere, menta ne oferă o băutură fierbinte, delicioasă, care ne ajută să facem faţă răcelilor.
Ca măsuri profilactice, se recomandă îmbunătăţirea capacităţii de apărare a organismului prin evitarea expunerii prelungite la temperaturi joase, alimentaţie echilibrată, renunţarea la fumat, aport suplimentar de vitamina C şi Zinc, care au rolul de a stimula sistemul imunitar.


Leave a Reply