Legea 186/2016 expiră pe 31 decembrie: Sute de vasluieni și-au cumpărat vechime în muncă


“Persoanele interesate pot plăti retroactiv contribuția la pensii pentru ultimii cinci ani dinainte de încheierea contractului de asigurare socială. Asta înseamnă că perioadele pentru care se face plata retroactivă sunt luate în considerare la calcularea pensiei ca stagiu de cotizare în sistemul public. Plățile retroactive pot fi făcute pentru perioade ce încep din octombrie 2011, în funcție de data încheierii contractului de asigurare, și nu alte intervale de timp. Plata se face pentru orice perioadă de dinaintea îndeplinirii condițiilor referitoare la vârsta standard de pensionare, în limita celor cinci ani”, ne-a declarat Isabel Bogdan, directorul CJP Vaslui.

Potrivit reprezentanților Casei Județene de Pensii (CJP), 382 de vasluieni care nu au ajuns încă la vârsta de pensionare și-au plătit retroactiv contribuția de asigurări sociale, în baza Legii 186/2016.
“Suma totală pe care aceștia au dat-o la CJP este de 2.165.776 de lei. Cea mai mare sumă plătită este de 16.754 de lei, pentru o perioadă de cinci ani, dar au existat și persoane care au avut nevoie doar de o lună, două, trei, un an etc. Pentru că guvernul a prelungit, în luna aprilie, perioada în care cei interesați își pot achita golurile din cărțile de muncă, ei pot face acest lucru până la sfârșitul anului în curs. Concret, persoanele interesate pot plăti retroactiv contribuția la pensii pentru ultimii cinci ani dinainte de încheierea contractului de asigurare socială. Asta înseamnă că perioadele pentru care se face plata retroactivă sunt luate în considerare la calcularea pensiei ca stagiu de cotizare în sistemul public. Plățile retroactive pot fi făcute pentru perioade ce încep din octombrie 2011, în funcție de data încheierii contractului de asigurare, și nu alte intervale de timp. Plata se face pentru orice perioadă de dinaintea îndeplinirii condițiilor referitoare la vârsta standard de pensionare, în limita celor cinci ani”, ne-a declarat Isabel Bogdan, directorul CJP Vaslui.
Conform legii, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și de 63 de ani pentru femei (prin creșteri eșalonate până în ianuarie 2030). Poate încheia contract de asigurare socială orice persoană, indiferent de cetățenie, cu domiciliul sau reședința în România, care îndeplinește, cumulativ, următoarele condiții: nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială; nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia în perioada pentru care se solicită asigurarea, respectiv nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public.
În ceea ce privește baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, respectiv venitul asigurat la care se achită contribuția de asigurări sociale, acesta nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut garantat în plată, corespunzător fiecărei luni din perioada pentru care se solicită asigurarea în sistemul public, și nici mai mare decât valoarea corespunzătoare a cinci salarii medii brute. Valorile salariului minim brut pe țară garantat în plată utilizat la calculul contribuției de asigurări sociale datorate sunt: pentru anul 2011 – 670 de lei;  2012 – ianuarie 2013 – 700 de lei;  februarie-iunie 2013 – 750 de lei; iulie-decembrie 2013 – 800 de lei; ianuarie-iunie 2014 – 850 de lei; iulie-decembrie 2014 – 900 de lei;  ianuarie-iunie 2015 – 975 de lei; iulie 2015 – aprilie 2016 – 1.050 de lei;  din mai 2016 – 1.250 de lei.
”Spre exemplu, o persoană care încheie astăzi contractul de asigurare va putea face plăți retroactive pentru perioada cuprinsă între februarie 2012 și februarie 2017. Oamenii trebuie să știe că nu se pot face plăți retroactive pentru anul 2002 sau pentru anul 1995, spre exemplu”, a încheiat Isabel Bogdan.


Leave a Reply

%d bloggers like this: