Liberalii i-au luat la întrebări pe reprezentanții Seelen Für Seelchen: Maidanezii din Bârlad bagă zâzanie în Consiliul Local


Deși e evident că numărul câinilor fără stăpân de pe străzile Bârladului s-a împuținat în ultimul an, consilierii PNL sunt de părere că maidanezii fac în continuare legea.

În intervalul 18 ianuarie – 18 iulie, reprezentanții filialei locale a Asociației germane “Seelen Für Seelchen”, cu care autoritățile bârlădene au încheiat un contract în vara trecută, au capturat 426 de maidanezi de pe străzile orașului, majoritatea ca urmare a reclamațiilor primite de la cetățenii exasperați de agresivitatea patrupedelor. Așa cum ne-au declarat voluntarii Asociației, aproape 300 de câini au fost transportați în acest an în Germania, în vederea adopției. În prezent, în cele două padocuri, care au o capacitate de 400 de locuri, nu mai sunt spații goale, toate cuștile fiind pline.
Chiar și așa, nemulțumirile populației curg în continuare. Asta în ciuda faptului că, potrivit contractului dintre cele două părți, lunar sunt capturați de pe străzi în jur de 40-50 de maidanezi. Aceste informații au fost aduse la cunoștința consilierilor locali în ședința din 28 august, Luiza Lungu, președinta “Seelen Für Seelchen” – filiala Bârlad, și Didona Platon, voluntar în cadrul ONG-ului, fiind prezente în sală pentru prezentarea raportului de activitate la un an de la preluarea responsabilităților de la Serviciul Public de Gestionare a Câinilor fără Stăpân din cadrul primăriei.
Până să apuce ele să deschidă gura, liberalul Adrian Todireasa a și sărit că are nemulțumiri: „Dacă spuneți că ați capturat 426 de câini, atunci de ce lumea se plânge că acești câini fără stăpân sunt prezenți în continuare pe străzi și sunt chiar hrăniți de diverse persoane? Până la urmă, nouă ni se reclamă că acești câini rămân pe stradă, fac mizerie peste tot, latră, atacă oamenii”.
Răspunsul nu a întârziat din partea Luizei Lungu: „Dacă sunt oameni care hrănesc câinii de pe stradă, noi nu avem ce să facem. E alegerea lor. În ceea ce privește luatul câinilor de pe stradă, noi am ridicat în principal cățelele, iar acum am trecut și la masculi. Avem semnale că se cunoaște. Nu mai sunt aceiași câini, ci vin alții, care migrează din alte zone. Într-un an, am strâns aproape o mie de câini. Nu i-am luat de acasă, ci i-am strâns de pe străzi”.
Todireasa s-a enervat însă când i s-a spus că, în decurs de un an, doar trei câini au fost eutanasiați: “Adică cum, doar atâția câini au fost agresivi?”. A ținut-o așa vreun minut, timp în care a certat-o pe președinta ONG-ului de parcă erau la școală, el în calitate de profesor (Todireasa e profesor de sport), iar ea de elevă.

Aritmetica îi dă bătăi de cap liberalului Luca

După o scurtă intervenție a lui Andrei Huiban, din partea PSD, ștafeta a fost preluată de liberalul Liviu Luca, care părea complet debusolat de cifrele prezentate: „Dacă ați spus că, în șase luni, ați capturat aproape 400 de câini și ați exportat aproape 300 de câini, cum de în prezent aveți în adăpost tot 400? 400 minus 300 înseamnă că în depozit trebuia să mai aveți o sută și 300 de locuri goale. Nu am gândit bine? Asta e logica. Eu așa văd lucrurile. Deci ați strâns 400, ați dat 300 și au rămas o sută. Înseamnă că trebuia să aveți 300 de locuri”.
Cu chiu cu vai a înțeles ce i-a explicat Didona Platon, și anume că, în momentul în care capturările au trecut din sarcina municipalității în cea a asociației germane, padocul public nu era gol și că nu s-a început de la zero.
În ceea ce privește situația prezentată în raportul de activitate al Asociației pentru perioada ianuarie-iulie, rezultă că s-au alocat de la bugetul local bani pentru toate operațiunile specificate în contract. Astfel, capturarea câinilor a costat 24.708 lei, deparazitarea – 6.375 de lei, vaccinarea antirabică – 4.250 de lei, microciparea – 8.400 de lei, carnetele de sănătate – 2.125 de lei, sterilizarea femelelor – 24.100 de lei, sterilizarea masculilor – 6.500 de lei, eutanasierea – 70 de lei, cheltuielile totale ridicându-se la 76.528 de lei. Asta în condițiile în care în contract este prevăzut ca “Seelen Für Seelchen” să primească de la bugetul local 150.000 de lei pentru anul în curs.
Tot în raportul de activitate prezentat se menționează că au fost realizate 253 de sterilizări gratuite pentru câinii cu stăpân, iar alți doi microcipați au fost aduși de pe raza comunelor Zorleni și Ivești și ridicați de reprezentanții ONG-ului, urmând ca autoritățile sanitare veterinare să aplice amenzile corespunzătoare.


Leave a Reply

%d bloggers like this: