Linişte şi nu prea: Anul dinaintea marii furtuni


poza2015 promite să fie mai liniştit decât cel care a trecut, din punct de vedere politic. Cele două mari forţe din judeţ, PSD şi “noul” şi “marele” PNL, vor folosi perioada de respiro electoral pentru a se întări în vederea alegerilor locale şi parlamentare din 2016, an decisiv pentru ambele părţi. Dacă şeful pesediştilor este preocupat să arate cine sunt cei din “spatele” lui Iohannis la Vaslui, pe “noii liberali” îi interesează o restructurare organizatorică.

Doar două forţe mai contează politic în 2015 în judeţul Vaslui: de o parte, stânga, prin PSD, de partea cealaltă, dreapta, mai unită decât oricând, în ciuda existenţei PMP, prin “noul” şi “marele” PNL. Ai spune că anul trecut a dus la o simplificare benefică a vieţii politice româneşti, mai mult decât oricând. Fracturile din urmă aduseseră prejudicii ţării prin efectele regrupărilor şi traseismului, care au dus la nenumărate demiteri şi schimbări de guvern. Incompatibilitatea dintre preşedinte, pe de o parte, Guvern şi Parlament, de cealaltă, a trimis vasluienii de două ori la vot, în 2007 şi 2012, pentru demiterea preşedintelui, în acest timp economia având de suferit din cauza instabilităţii politice. Numai referendumul din 2012 a costat ţara peste 90 de miliarde de lei. Noi!
Toate acestea s-au schimbat în 2014? Da şi nu. Românii şi-au pregătit o surpriză la sfârşitul anului prin alegerea liberalului Klaus Iohannis în detrimentul celui care conduce încă Executivul, Victor Ponta. Prin urmare, între Guvern şi Preşedinţie s-a redeschis falia care a consumat atâtea energii şi a adus atâtea probleme în trecut. Noutatea absolută a fost aceea că, la nivel declarativ, cel puţin, noua putere dirijată de la Cotroceni vrea la guvernare, dar nu mai urmăreşte să facă majorităţi parlamentare folosindu-se de traseismul politic.
În acest timp, după ce şi-au lins rănile până la cicatrizare după prezidenţiale, pesediştii vasluieni au devenit tot mai hotărâţi să rămână la putere şi după 2016, prin câştigarea atât a alegerilor parlamentare, cât şi a localelor.

Un an pentru a ascuţi săbiile

Pesediştii vasluieni s-au cam învăţat minte. Au căzut foarte de sus cu Victor Ponta, după ce, în timpul campaniei, erau convinşi de victoria lui până la aroganţă. Foştii prieteni, vechiul PNL, şi foştii duşmani, PDL, s-au aliat şi le-au “furat” preşedinţia, PSD-ul lui Buzatu rămânând cu 20 de noi primari, care s-au dovedit inutili, deocamdată.
“Trebuie să fim conştienţi că vine o bătălie şi mai complicată, care se va da la nivel local în 2016 şi pentru care trebuie să ne pregătim om cu om, localitate cu localitate. Să nu ne lăsăm păcăliţi, opoziţia acţionează, probabil, sprijinită într-un mod subtil de preşedinte. Va încerca să schimbe majoritatea parlamentară, va încerca să câştige alegerile locale”, îşi sfătuieşte din timp oamenii Dumitru Buzatu, preşedintele Organizaţiei Judeţene a PSD şi al Consiliului Judeţean (CJ) Vaslui.
De altfel, Buzatu se pregăteşte pentru un război de uzură, începând deja să-şi hărţuiască adversarii, arma aleasă fiind trecutul lor: “Eu le sugerez vasluienilor să se uite cu mare atenţie către cei care sunt conducătorii opoziţiei, pe care îi cunosc şi ştiu că au suferit foarte mult din cauza lor. Cu puţine excepţii, istoria personală a fiecăruia dintre liderii locali este cunoscută şi eu cred că aceşti oameni nu îşi vor schimba niciodată comportamentul”.
Ca şi în trecut, deschiderea conflictului cu PSD îi prinde pe liberalii vasluieni cam nepregătiţi şi copleşiţi de puterea adversarului. Noul PNL, ca şi vechiul PNL, se luptă mai mult cu el însuşi, cel puţin în această etapă vorbind pe două voci, ale co-preşedinţilor Florin Ciurariu şi Dan Marian, şi multe şoapte ale orgoliilor din interior. Nu întâmplător, colegul lui Dumitru Buzatu de la CJ, vicepreşedintele Corneliu Bichineţ, găseşte de cuviinţă să vorbească despre organizare: “Urmează ca, anul acesta, PNL să se asimileze cu PDL, organizaţiile să devină puternice şi bine structurate”.
Cum ar spune Legea lui Ohm: om trăi şi om vedea!


Leave a Reply

%d bloggers like this: