Liste de aşteptare pentru RMN


Este tot mai greu pentru pacienţii din Vaslui care au trimiteri pentru investigaţii RMN sau computer-tomograf. Dacă vor gratuitate, sunt nevoiţi să aştepte cu săptămânile şi chiar cu lunile până când le vine rândul conform programării. Listele de aşteptare sunt pline ochi, iar dacă vrei să rezolvi mai repede, trebuie să achiţi costurile, adică până la 600 de lei. Specialiştii spun că unii medici de familie recomandă prea uşor astfel de investigaţii, de aceea e aglomeraţie atât de mare.

Iuliana Zaharia, din Vaslui, are 52 de ani şi este pensionată pe caz de boală. Neurologul i-a recomandat la începutul lunii octombrie să facă un RMN. S-a dus la singura clinică privată care are contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, dar a fost programată abia în a doua jumătate a lui decembrie.

„Este a doua oară când păţesc aşa ceva. Cunosc multe persoane care sunt în această situaţie. Aşa se fac programările, probabil au o listă de aşteptare. Nu este normal, alţii au probleme acute”, spune femeia.

Zilnic, la Vaslui, se programează pentru investigaţii RMN şi computer-tomograf câte 15-20 de pacienţi. Medicii de familie susţin că nu trimit bolnavii fără motiv.

„Aud mereu chestiunea aceasta, dar nu pot să admit că vreun coleg recomandă investigaţii inutile, pentru că fiecare recomandare trebuie justificată printr-un diagnostic”, spune un medic de familie.


Leave a Reply