Lupta de la Podul Înalt, evocată la muzeu


Muzeul Judeţean ”Ştefan cel Mare” Vaslui organizează, astăzi, un colocviu ştiinţific în care va fi evocată lupta de la Podul Înalt, considerată cea mai mare bătălie terestră a Evului Mediu european.

Astăzi se împlinesc 542 de ani de la bătălia de la Podul Înalt, prin care Ştefan cel Mare, domnul Moldovei, a învins armatele otomane conduse de Suleiman Paşa. Momentul va fi evocat de Muzeul Judeţean ”Ştefan cel Mare” începând cu ora 11, printr-un colocviu ştiinţific în cadrul căruia Ramona Mocanu, directoarea instituţiei, şi istoricul Laurenţiu Chiriac vor prezenta o serie de date cu privire la momentul 10 ianuarie 1475.
După ce a asigurat liniştea internă şi a rezolvat problemele pe care le avea cu vecinii, Ştefan cel Mare a iniţiat o serie de acţiuni care au dus la scoaterea Moldovei de sub tutela Imperiului Otoman, refuzând să mai plătească tributul către Poartă. A intervenit şi în Ţara Românească, impunând un domn favorabil politicii sale.
În aceste condiţii, o armată de 120.000 de oşteni, în frunte cu Suleiman, a fost trimisă în Moldova, unde a ajuns la începutul lunii ianuarie 1475. Lupta dintre armata Imperiului Otoman şi cea a Moldovei, condusă de Ştefan cel Mare, a avut loc în faţa cetăţii Vasluiului, pe un teren mlăştinos, mărginit de păduri. Învins, Suleiman a fost nevoit să se retragă şi a fost urmărit de armata moldoveană până la trecerea Dunării.
Victoria obţinută la Vaslui a fost relatată în letopiseţul de la Bistriţa: „Şi au biruit atunci Ştefan voievod şi au căzut atunci mulţime nenumărată de oameni şi mulţi şi fără de număr au fost prinşi de vii, care mai apoi au fost tăiaţi, numai pe unul îl lăsară viu, pe fiul lui Sac-başa; şi steagurile lor împreună cu schiptrele cele mari au fost luate, mai mult de 40 de schiptre… iar Ştefan se întoarse cu oştenii săi ca un biruitor în scaunul său din Suceava”.


Leave a Reply