„Luptăm împotriva sărăciei prin dezvoltare economică”: Asocierea ne face puternici


Un grup de 100 de fermieri vasluieni au fost învățați să atragă finanțări europene și să se unească în asociații agricole, care să le reprezinte drepturile de producători.

Timp de cinci ani, 100 de fermieri din comunele Vulturești și Oșești și din orașul Negrești au participat la cursuri de calificare în meseriile de legumicultor, lucrător în creșterea animalelor și tractorist, calificări recunoscute și cerute pe piața muncii și la cursurile de igienă și marketing în afaceri. Ei au fost în schimburi de experiență și au participat la târguri și expoziții de profil pentru a vedea cum se face în alte părți din țară și din străinătate agricultură performantă și au învățat că prin asociativitate își pot mări șansele de a atrage fondurile europene și a putea astfel să-și crească decent copiii.
Toate acestea s-au realizat în cadrul proiectului “Luptăm împotriva sărăciei prin dezvoltare economică” finanțat cu bani de la donatori din Taiwan, prin intermediul World Vision România (WVR), valoarea totală a investiției în cei cinci ani de proiect fiind de 250.000 de dolari.
Poate că cea mai importantă realizare a celor cinci ani de activități susținute o reprezintă crearea a trei asociații agricole – Asociația crescătorilor de animale Buda – Oșești, Asociația crescătorilor de animale Căzănești – Negrești și Asociația de legume – fructe Vulturești și a centrelor de procesare a laptelui și a legumelor și fructelor. Centrele de procesare au fost înființate atât cu sprijin financiar din partea World Vision România (dotare centre cu echipamente și materiale pentru renovare – 34.524 dolari) cât și prin contribuția primăriilor locale (spații și resurse financiare), în proporție de 19% din valoarea echipamentelor – 6.664 dolari.
Beneficiarii au fost sprijiniți și prin donarea de produse și bunuri în natură (porci, utilaje, semințe, răsaduri, pomi fructiferi, solarii), îmbunătățind astfel viața familiei și a copiilor. Prin activități comerciale și de producție proprii, părinții au putut genera venituri cash pe timp de iarnă, oferind copiilor o hrană mai bună, acces la educație și un nivel de trai mai bun. Au fost cazuri în care beneficiari care primeau ajutor social de la stat, prin veniturile generate în proiect și-au schimbat statutul din “asistat social” în “producător calificat”.
“Oamenii ne-au spus de la început că au nevoie de sprijin pentru a valorifica chiar și puținele resurse pe care le au și au reuși să trăiască decent din ele, așa cum se întâmplă în alte părți din țară sau din străinătate. Le-am spus că pentru asta trebuie să depășească neîncrederea și mentalitatea lui “nu se poate” dacă vor s-o ducă mai bine și le-am și demonstrat că este posibil. I-am sprijinit timp de cinci ani de zile și de acum înainte trebuie s-o facă singuri. Sperăm ca cele trei asociații agricole, care sunt și membri fondatori în două grupuri de acțiune locală din județul Vaslui, să acceseze fondurile europene puse la dispoziție”, a declarat Rozica Tiță, coordonator proiect.

Planuri de viitor

În cele 100 de familii ale fermierilor beneficiari sunt peste 250 de copii. Ei au fost motivul pentru care Fundația WVR a dorit să desfășoare acest proiect. Ultimul Raport Bunăstarea copilului din mediul rural (2017), publicat de World Vision România arată că peste 90% dintre familiile care declară că banii abia le ajung de la o lună la alta sau că nu le ajung nici pentru strictul necesar, spun că au avut greutăți în asigurarea unei nutriții de calitate pentru copiii lor și au recurs la cumpărarea de alimente mai ieftine și mai puține în ultimul an, asta în condițiile în care 5% dintre copii primesc mai puțin de două mese pe zi, iar un copil din 10 merge la culcare flămând.
De la începutul proiectului și până la final, fermierii au demonstrat o schimbare de atitudine și de comportament datorită procesului continuu de formare la care au fost expuși. Aceștia au devenit încrezători în inițiativele proprii, au învățat cum și în ce condiții să apeleze la instituțiile județene, au interacționat cu specialiști din domeniu, au negociat prețuri de vânzare, au colaborat permanent unii cu alții. Dovada stă și în numărul de 70 de fermieri (30 fondatori și 40 cotizanți) care fac parte din cele trei asociații agricole și planurile lor de viitor.
Planurile de viitor ale celor trei asociații agricole includ punerea în funcțiune a centrelor de procesare și a unui dozator de lapte în Negrești și finalizarea procesului de atestare a cașcavalului de Buda și a zacuștii și tocanei de legume de Vulturești ca produse tradiționale, în paralel cu atragerea de noi membri în asociație și de fonduri europene.
Partenerii proiectului au fost Direcția pentru Agricultură a Județului Vaslui, Consiliile locale din comunele Oșești, Vulturești și din orașul Negrești, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Vaslui și Oficiul Județean de Reproducție Vaslui.

Card european pentru dizabilitate

“De Cardul European pentru Dizabilitate pot beneficia copiii și adulții, cu certificate de încadrare în grad de handicap grav, accentuat, mediu sau ușor, în termen de valabilitate. Cardul le dă dreptul persoanelor cu handicap la acces gratuit la evenimente culturale, sportive și de petrecere a timpului liber în România și în alte șapte state membre ale Uniunii Europene: Slovenia, Cipru, Belgia, Italia, Estonia, Finlanda și Malta, participante la proiectul „Asigurarea mobilității pentru persoane cu dizabilități în România și Europa”, implementat de Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități (ANPD)”, a declarat Irina Cîmpeanu, purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui.
Potrivit acesteia, cardul se eliberează doar la cerere. Persoanele îndreptățite, părintele, reprezentantul legal, tutorele, vor depune la DGASPC, o cerere, care va cuprinde următoarele elemente: domiciliul sau reședința, seria, numărul BI/CI, sau în cazul minorilor, a certificatului de naștere, precum și domiciliul sau reședința, seria, numărul BI/CI, a reprezentantului legal al acestuia; numărul și perioada de valabilitate a certificatului de încadrare în grad de handicap, inclusiv comisia județeană care a eliberat documentul; fotografie realizată în anul în curs/tip buletin; număr de telefon fix sau mobil și e-mail.
Cererea se poate descărca de pe site-ul DGASPC, secțiunea „Card European pentru Dizabilitate”. Cardul va fi eliberat  în termen de maximum 45 zile de la depunerea cererii, prin persoanele responsabile desemnate în acest sens. Persoanele cu certificat de încadrare în grad de handicap vor primi, împreună cu cardul instrucțiunile de folosire, sprijin și îndrumare. Cardul este nominal, netransmisibil și a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2017, fiind valabil până în luna august 2020.
“Anul trecut 48 de persoane au depus cereri pentru eliberarea Cardului European pentru Dizabilitate, iar de la începutul anului și până în prezent au mai fost depuse încă 17 cereri. Încă nu s-a eliberat niciun card, întrucât durează mult pentru că se emit de la Bucuresti, nu le  eliberăm noi. În prezent, în evidențele DGASPC Vaslui figurează 16.583 de persoane cu dizabilitățI din care 14.423 persoane adulte și 2.160 copii”, a precizat Irina Cîmpeanu.


Leave a Reply

%d bloggers like this: