“Mame pentru viață. Viață pentru mame”


Trei viitoare mame, cu o situație materială grea și cu mari probleme de sănătate, au fost ajutate să meargă la un control medical de specialitate. Potrivit “World Vision România”, în județul Vaslui, rata mortalității materne este de două ori mai mare decât media națională.

Săptămâna trecută, proiectul “Mame pentru viață. Viață pentru mame” al fundației “World Vision România” a continuat în județul Vaslui. De această dată, trei femei gravide au fost sprijinite să meargă la control la un medic specialist, să-și facă analizele și o ecografie. Voluntarii implicați au declarat că toate cele trei femei au o situație foarte grea acasă, precum și mari probleme de sănătate.
“Prin proiectul nostru, încercăm să le aducem o rază de speranță. Fiecare femeie trebuie protejată, mai ales atunci când aduce pe lume un suflet. Multe femei gravide din județul Vaslui nu-și permit să ajungă în oraș pentru o ecografie și nu au bani să-și cumpere medicamentele necesare pe perioada sarcinii. Cel mai mult mi-a atras atenția cazul Lenuței, care suferă de elefantiazis, o boală rară moștenită de la mama ei, al cărei tratament este costisitor. Lenuța mai are patru copii acasă și nu-și permite să se trateze. Am încercat să venim în sprijinul ei măcar cu analizele necesare și o ecografie, însă are nevoie de un tratament special”, a declarat Octavian Filip, coordonator proiect.
“Mame pentru viață. Viață pentru mame” își propune să dezvolte și să implementeze un model integrat de servicii de îngrijire maternală și de planificare familială, care vizează femeile fertile vulnerabile din România rurală.
“Inițiativa vizează 15.000 de femei din 30 de comunități rurale, din trei județe: Vaslui, Dolj și Vâlcea. Județele au fost selectate pe baza ratei sărăciei și a mortalității materne: în județul Dolj, rata mortalității materne este de patru ori mai mare decât media națională, în timp ce în Vâlcea și Vaslui este de două ori mai mare”, se arată pe site-ul proiectului.


Leave a Reply