Marile lanțuri forțează farmaciile locale să pună lacătul: O afacere grozavă, pe seama unei populații bolnave


“Este bine să se înființeze farmacii, mai ales în mediul rural; dacă se poate, să existe în fiecare comună cel puțin o farmacie. Oamenii trebuie să aibă la îndemână asemenea servicii, cu atât mai mult cu cât la țară populația este mai în vârstă, sunt mai multe boli cronice. Sigur că lanțurile de farmacii, încet-încet, «înghit» micile farmacii. Este greu să reziști ca farmacie independentă”, spun cei de la CJAS Vaslui.

Deschiderea unei farmacii pare a fi o afacere profitabilă, judecând după numărul mare de farmacii deschise în ultimii ani în județ, mai ales în principalele centre urbane. Concurența este însă din ce în ce mai aprigă – un beneficiu pentru bolnavi, care profită de diferențele de preț. Vestea că o unitate vinde medicamente cu adaos comercial mai mic circulă repede prin orașele liliputane din județul nostru, astfel că lanțurile de farmacii, pentru că doar ele își permit să vândă cu rabat, au ajuns repede “campioane” la eliberat rețete compensate și gratuite, adică decontate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS).
De ceva vreme însă, în condițiile în care consumul de medicamente bate pasul pe loc, iar numărul de farmacii a crescut, și vânzările pe fiecare punct de lucru s-au redus. Totodată, micile unități locale nu pot face față concurenței lanțurilor regionale și naționale, care, pentru a atrage clienți, au oferte speciale, cu reduceri suplimentare pe carduri de fidelitate, spre exasperarea farmaciilor de cartier.
Potrivit raportărilor oficiale, o farmacie din mediul rural vinde lunar medicamente pe rețete compensate și gratuite cam de 2.000-7.000 de lei, o farmacie independentă dintr-un oraș are vânzări de 30.000-140.000 de lei, iar un lanț farmaceutic eliberează rețete compensate în valoare de 200.000 până la 500.000 de lei, repartizate pe mai multe puncte de lucru. Cifrele nu cuprind vânzările de medicamente și suplimente alimentare onorate la liber sau pe bază de rețete simple, pe care numai patronii le știu.

Vasluienii înghit într-o lună pastile de peste șapte milioane de lei

Municipiul reședință este în prezent împânzit de farmacii. S-a ajuns ca pe strada Traian, de exemplu, șase asemenea unități să funcționeze aproape una lângă alta.
Potrivit unui raport al CJAS Vaslui, în august erau reprezentate în județ 58 de farmacii, cu peste 100 de puncte de lucru. Nu e de mirare că vasluienii au înghițit în luna cu pricina pastile în valoare de peste șapte milioane de lei doar din zecile de mii (!) de rețete compensate eliberate de medicii de familie.
Cifra nu este, totuși, de speriat, în condițiile în care se menține de peste trei ani, numai că nu consumul a scăzut, ci prețul medicamentelor, ca urmare a intervențiilor Ministerului Sănătății, a introducerii cardului național de sănătate și al rețetelor electronice.
“Practic, nu numărul de farmacii induce un anumit consum, ci medicul care prescrie rețetele. Oricum, este bine să se înființeze farmacii, mai ales în mediul rural; dacă se poate, să existe în fiecare comună cel puțin o farmacie. Oamenii trebuie să aibă la îndemână asemenea servicii, cu atât mai mult cu cât la țară populația este mai în vârstă, sunt mai multe boli cronice. În momentul de față, piața farmaceutică s-a stabilizat. Sigur că lanțurile de farmacii, încet-încet, «înghit» micile farmacii. Este greu să reziști ca farmacie independentă. Din punctul de vedere al economiei de piață, este de înțeles”, spun cei de la CJAS.


Leave a Reply