Masa de prânz la Parlament costă cinci lei, iar la Cantina de ajutor social – 12 lei! Săracii mănâncă mai bine decât demnitarii


Foto-ghicitoare: care imagine este de la cantina parlamentarilor și care de la cantina socială?

Celor care nu s-au hotărât unde să ia masa, celor cu salariul minim pe economie și celor cărora le bate vântul prin buzunare le oferim o variantă de luat în seamă: cel mai ieftin restaurant din țară este cel de la Palatul Parlamentului, acolo unde un meniu complet (supă, felul doi și desert) începe de la cinci lei. În același timp, primăriile cheltuiesc cu masa unui asistat social 12 lei. Luxul de pe lume!

La Cantina de ajutor social din Vaslui un meniu de prânz costă 12 lei și conține o ciorbă, felul doi și desert. Mâncarea e chiar bună, raportată la preț. Cu toate acestea, nici măcar nu se poate compara cu cea de la “cantina” de la care se aprovizionează și cei zece parlamentari ai județului.

Paradoxal, deși masa săracilor de la noi e mai scumpă de peste două ori, e mult mai amărâtă. Bieții oameni nu au văzut și nici nu vor vedea vreodată în farfurie șalău, nici antricot de vită, ci mai mult cartofi și varză, dar chiar și așa, nu oricine de poate “lăfăi” la cantina socială. Pentru a fi acceptat, trebuie să fii sărac lipit sau bolnav cronic și al nimănui. La Parlament, în schimb, se pare că e invers. Trebuie să fii bogat ca să mănânci foarte ieftin…

Felul unu – un leu, felul doi – doi lei!

Oricât ar fi de greu de crezut, la Palatul Parlamentului (pe vremea lui Ceaușescu se chema – acum, pare ironic – Casa Poporului), acolo unde iau masa aleșii nației, se mănâncă pe bani mărunți, în cel mai pur sens al expresiei. Adică poți să iei un prânz gustos fără a cheltui mai mult de cinci lei. Astfel, o supă costă între un leu și patru lei, felul doi costă între doi și șapte lei, iar desertul începe de la un leu.

Meniul este mai mult decât diversificat, nu ca la cantina socială sau cea a studenților: antricot de vită, pulpă de porc la tavă, pulpă de pui la cuptor, musaca de cartofi cu telemea, cartofi natur, fasole bătută, ardei umpluți cu carne, ciulama de pui, tocăniță de ciuperci, mâncare de fasole verde, mămăligă cu brânză și smântână, ghiveci de legume, supă cremă de legume, ciorbă de văcuță a la grec, ciorbă de perișoare, ciorbă de fasole cu costiță, salată de varză sau murături, prăjituri pentru toate gusturile.

De la bufet nu lipsesc nectarurile de fructe, produsele de patiserie, ciocolata, biscuiții, sărățelele, covrigeii, cafeaua, ceaiurile. Iar lista poate continua.

Prețurile sunt accesibile. Spre exemplificare, vă oferim câteva dintre produsele meniului din data de 12.03.2019. Astfel, supa cu tăiței costă 1,25 lei, supa de roșii cu paste făinoase – 1,80 lei, borșul țărănesc de legume – 2,10 lei, borșul de cartofi cu smântână și costiță – 3,55 lei, ciorba ardelenească de porc – 3,84 lei, iar ciorba de perișoare – patru lei. La felul doi puteți alege o iahnie de fasole – 3,09 lei, o mămăligă cu telemea și costiță – 4,12 lei, o pulpă de porc cu sos rubiniu – 5,56 lei, o tocăniță de ciuperci proaspete – 4,85 lei, o porție de pui cu mazăre – vreo cinci lei, una de pulpă de porc cu sos – în jur de șase lei, în timp ce antricotul de vită la tavă face cam nouă lei. Se adaugă salata de varză – un singur leuț!

Pentru aleșii care preferă să mănânce mai “fin”, o porție de șalău la tavă costă 6,50 lei, una de Gordon Bleu – sub șase lei, escalopul cu ciuperci – puțin peste șapte lei, salata orientală – aproape trei lei, ciolanul afumat – 3,50 lei, iar mâncarea de spanac – mai puțin de doi lei.

Deserturile au prețuri la fel de mici. Eclerul poate fi savurat cu un leu, în timp ce amandina sau tiramisu costă 1,30 lei.

“Vasluienii sărmani vin zilnic la Cantina socială pentru a-și lua mâncarea. Se bucură de ajutorul pe care îl primesc și spun că asta îi salvează, pentru că altfel nu ar avea ce să pună pe masă” – primarul Vasile Pavăl.

Cantina socială, sprijin pentru sute de vasluieni

Cantina de Ajutor Social Vaslui hrănește zilnic circa 250 de oameni care luptă pentru supraviețuire. Aici, pe lângă porțiile gătite pentru beneficiarii direcți, angajații pregătesc zilnic alte circa 100 de meniuri pentru bătrânii din centrele medico-sociale și copiii unui centru de zi.

Reamintim, o masă zilnică valorează 12 lei, sumă în contul căreia, dacă dovedești că ești sărac lipit, primești un meniu care are la bază varza și cartofii, dar, prin eforturile deosebite ale angajaților de aici și responsabililor din primărie, se asigură carne la fiecare prânz.

“E foarte bun ajutorul aces­ta și pentru mine și pen­tru toată lumea. Suntem necăjiți și aici găsim sprijin. Vreau să le mulțumesc celor din primărie care se gândesc la noi și în special primarului Vasile Pavăl, care este un om deosebit”, ne spune o femeie pe care neajunsurile au împins-o spre cantina socială.

“Eu nu lucrez, iar soțul a decedat. Stau undeva cu gazdă și singura mâncare pe care pot să le-o ofer copiilor este cea de la cantină. Nu este ceva rușinos, ne descurcăm cum putem și îi mulțumim lui Dumnezeu că avem un acoperiș deasupra capului și ne putem descurca. Pentru toți e greu, sunt mulți oameni necăjiți. Sunt unii care nu au nici unde dormi”, afirmă o altă vasluiancă.

„E foarte bună mâncarea, ne place și e de mare ajutor”, spun și ceilalți oameni prezenți la cantină.

Conducerea Primăriei Vaslui menționează că are permanent în atenție cazurile sociale și face tot posibilul pentru ca oamenii să nu sufere de foame.

“Vasluienii sărmani vin zilnic la Cantina socială pentru a-și lua mâncarea. Se bucură de ajutorul pe care îl primesc și spun că asta îi salvează, pentru că altfel nu ar avea ce să pună pe masă. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că pot face asta într-o perioadă grea! Sunt mulțumit sufle­tește. Ar trebui, poate, mai mult, dar acestea sunt resursele de care dispunem”, ne-a declarat primarul Vasile Pavăl.


Leave a Reply

%d bloggers like this: