Mașină, apartament sau căsătorie? Nunta, o „scumpete“ de eveniment


Conform calculelor făcute după consultarea prețurilor de pe piața vasluiană, organizarea unei nunți poate să-i coste pe miri și pe familiile acestora de la echivalentul unui autoturism și până la valoarea unui apartament. În continuare, vă prezentăm prețurile minime și maxime pentru fiecare serviciu prestat la o nuntă.

Industria nunților a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă în ultimii ani. Evenimentele care marchează unirea destinelor a doi tineri au devenit din ce în ce mai somptuoase, iar mirii sau socrii scot bani mulți din buzunar pentru a plăti toate cheltuielile. Restaurantele, firmele de organizare de evenimente, cele cu decorațiuni, florăriile, saloanele de înfrumusețare, casele de modă, specialiștii în filmări și fotografie, interpreții de muzică ușoară și mai ales cei de muzică populară și chiar și preoții câștigă bine de pe urma organizării unei nunți.

Am efectuat o analiză și am calculat toate prețurile pentru o nuntă cu aproximativ 250 de persoane, estimând costurile minime și maxime care trebuie suportate de o familie în momentul în care planifică acest eveniment. Analiza prețurilor a fost efectuată după consultări cu persoane care au avut recent nunta sau care o pregătesc.

La restaurant, rezervare cu unu-doi ani înainte!

Pregătirea unei nunți începe cu alegerea locului petrecerii. Deși sunt foarte multe restaurante în orașele județului, viitorii miri trebuie să rezerve sala cu un an, chiar doi înainte de ziua cea mare. Cu cât sunt mai mulți invitați, cu atât sala trebuie rezervată mai devreme, mai ales dacă nunta este organizată sâmbăta. Unele restaurante țin nunți și duminica, practicând adaosuri comerciale care ajung la 400-500%, iar după calculele noastre, câștigă până la 70% din costurile totale achitate de nuntași.

O cheltuială suplimentară se face cu aranjamentele pentru mese și scaune, decorațiunile speciale ale sălii, care pot ajunge la 70 de lei pentru o masă, deci la un total de 1.400-1.500 de lei pentru nunta de dimensiunile luate în calcul.

Unele cupluri practică și „mărturiile“ pe mese, care costă între 1,50-8 lei de persoană, deci prețul total pe o nuntă poate fi între 375-2.000 de lei. Dacă într-un colț se dorește amenajarea unui spațiu pentru fotografii, numit „foto corner“, atunci aranjamentele mai costă 600-800 de lei.

La modă sunt acum deserturile frumos decorate – „candy bar“, precum și băuturile fine și cocteilurile care întâmpină musafirii la intrarea în restaurant – „open bar“, unde nuntașii se pot servi în voie. Pentru fiecare dintre ele se plătesc între 1.000-1.500 de lei, iar pentru un barman de elită, care prepară băuturile și prestează un show specific, se mai achită 600-900 de lei.

Meniul diferă în funcție de ștaiful restaurantului și de alegerea organizatorilor nunții, iar anul acesta tarifele s-au mărit. Un meniu de nuntă variază între 180-500 de lei de persoană. La 250 de persoane, masa ajunge să coste între 45.000-125.000 de lei.

Băutura pentru meseni este o altă componentă de bază și se calculează separat. În ultima perioadă, organizatorii de nunți vor să pună pe mese whisky și lichioruri sau aperitive scumpe, după care apare vinul la felul principal, șampania la tort, plus sucuri și apă plată și minerală. Costurile cu băuturile alcoolice, nealcoolice și cu apa variază între 4.000-6.000 de lei, în funcție de pretenții. Desigur, pot fi și excepții, prețul băuturilor ajungând să fie mai mic sau mai mare decât estimările noastre.

Formația și interpreții costă o avere

După stabilirea datei nunții și rezervarea restaurantului, viitorii miri trebuie să-și aleagă formația. Tarifele percepute de interpreți au crescut destul de mult în ultimii ani, pornind de la 8.000-9.000 de lei, până la recordul de 20.000 de lei, în cazul în care sunt mai mulți artiști. Unii interpreți de muzică ușoară sau populară, din rândul celor foarte cunoscuți, percep 4.000-5.000 de lei pentru un program artistic de 45 de minute, maximum o oră, iar cei „de top“ cer chiar 10.000 de lei la o reprezentație. Maneliștii au tarife similare.

Dacă mirii vor și alte momente artistice, cum ar fi dansuri clasice, orientale șamd, atunci mai scot din buzunar 300-500 de lei.

Alte servicii

În ultimii ani, filmările și fotografiile realizate la o nuntă, dar și după eveniment, eventual în locații exotice, au căpătat o amploare nebănuită. Operatorii video și fotografii fac adevărate opere de artă, dar totul costă. Tarifele pornesc de la 3.000 de lei și ajung la 10.000 de lei, în cazul în care mirii doresc și filmare cu drona sau cu o macara care poartă camera.

Alți miri aleg „cabina foto“, în sensul că nuntașii își pot face în timpul nunții fotografii pe care le pot lua acasă. Distracția aceasta costă între 1.000-1.500 de lei.

Prețul invitațiilor este între 1,50-8 lei bucata, deci costul lor pentru o nuntă ca aceea pe care am luat-o ca reper este între 375-2.000 de lei.

De asemenea, cei care vor ca dansul mirilor să aibă o alură de basm pot comanda fum special, cu 200-300 de lei. Tot cu 200-300 de lei se pot comanda porumbei albi, care să marcheze cu zborul lor începutul căsniciei. Alți bani, altă distracție!

Rochia de mireasă și costumul ginerelui, alte cheltuieli mari

O adevărată industrie s-a dezvoltat și în ceea ce privește vestimentația mirelui și a miresei, plus accesoriile necesare. Fiecare mireasă dorește să fie unică, iar bugetul destinat toaletei de nuntă poate atinge sume fabuloase. O rochie de mireasă costă între 2.500-10.000 de lei sau chiar mai mult, în cazul în care miresele doresc să fie senzaționale sau excentrice și vor să accesorizeze rochiile cu perle sau pietre semiprețioase, cusute manual. Costumul de ginere costă între 700-2.000 de lei sau mai mult. Pantofii, cămășile, ținutele pentru cununia civilă și alte accesorii le-am estimat la un total între 4.000-8.000 de lei.

Un detaliu deloc de neglijat sunt verighetele. Acestea pot fi simple, din aur, dar cei cu dare de mână pot comanda din străinătate verighete din platină, din combinații de aur alb cu aur galben ori placate cu diamante. Ultima fiță în materie sunt verighetele cu amprentele celor doi miri. Prețurile variază între 1.500-20.000 de lei.

Programările la saloanele de înfrumusețare pentru o nuntă trebuie făcute cu multe luni înainte. O coafură pentru mireasă poate să coste între 250-500 de lei, iar machiajul profesional între 200-400 de lei.

Să nu uităm de flori! Fie că este vorba despre aranjamente florale pe mesele din restaurant ori de buchetul miresei și al nașei sau de lumânările frumos împodobite, toate acestea necesită un buget alocat. Florăriile se întrec în aranjamente pentru toate gusturile, ornamentele sunt din ce în ce mai bogate, mai sofisticate, dar și arta florală costă. Cererea este pe măsură. Buchetele miresei și al nașei costă de la 300 de lei la 600 de lei, iar lumânările, deși scad în dimensiuni, sunt din ce în ce mai împodobite cu flori și pot costa între 700-1.000 de lei.

Tortul are și el un loc aparte în bugetul nunții. De la unul mai simplu, care costă 45 de lei pe kilogram, la altele mai scumpe, cum ar fi cele îmbrăcate în marțipan (care atârnă mai greu), tortul pentru nuntă ajunge să valoreze între 1.200-2.000 de lei pentru un eveniment de 250 de persoane.

O nuntă, cât un apartament

Ca urmare, o nuntă organizată cu 250 de invitați ajunge să coste între 70.000-200.000 de lei. Dacă ar fi să facem o comparație, pentru o nuntă mai ieftină se cheltuiește cât pentru un autoturism nou din ultimele generații, iar una scumpă costă cât un apartament cu trei camere.

Dacă ne punem „în pielea“ mesenilor care participă la o nuntă, darul oferit mirilor atinge sume importante, poate chiar mai mari decât un salariu minim pe economie, în funcție de gradul de rudenie cu mirii și de… portmoneu. În Vaslui, darul pornește de la 1.000 de lei și poate ajunge la 1.500 de lei, 2.000 de lei sau mai mult. Nașii scot din buzunar spre 10.000 de lei, cu tot cu ținutele pentru nuntă, dacă vor să fie adevărați părinți spirituali.


Leave a Reply

%d bloggers like this: