Medicii și primarul caută soluții: Spitalul „Beldiman” Bârlad, într-un mare impas!


Nu mai puțin de trei ore au discutat, vineri, medicii Spitalului de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad și o echipă din cadrul primăriei, în frunte cu edilul șef, pe marginea situației financiare dezastruoase a unității sanitare. În final, au stabilit… să se întâlnească din nou peste două săptămâni. În condițiile în care 97% din bugetul alocat reprezintă cheltuielile cu personalul, iar spitalul înregistrează datorii de peste nouă milioane de lei, “Sanitas” a amenințat cu instanța pentru neplata tichetelor de masă.

Așa cum s-a stabilit pe 31 iulie, când zeci de angajați ai Spitalului de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad au protestat în curtea unității, cerând demisia managerului interimar de la acel moment, iar primarul Dumitru Boroș a venit și le-a ascultat doleanțele, vineri, 18 august, a avut loc o nouă rundă de discuții, de data aceasta cu medicii prezenți la raportul de gardă. Au participat peste o sută de persoane, conducerea spitalului (managerul interimar – Daniela Borș, directorul medical – Gabriela Daniș, directorul de îngrijiri – Cristina Sârbu și directorul financiar contabil – Daniela Diaconu) și președintele Consiliului de Administrație – Adrian Bobeică. Din partea primăriei au venit edilul șef – Dumitru Boroș, directorul executiv – Liviu Angheluță și secretarul orașului – Cătălin Haret.
Așa cum era de așteptat, principala problemă abordată a fost situația financiară dezastruoasă a spitalului, știut fiind că, de la finele anului 2015, când guvernul a plătit arieratele către furnizorii de medicamente și materiale sanitare și către concesionarii spălătoriei, bucătăriei și pazei, datoriile trec de nouă milioane de lei. Este nevoie de un adevărat miracol pentru ca acestea să fie achitate, în condițiile în care 97% din bugetul de care dispune spitalul merge la salarii și doar 3% pentru achiziționarea de medicamente, materiale sanitare și utilități!
Dacă la discuțiile de pe 31 iulie, fostul manager a atras atenția că spitalul pierde sume enorme pentru că a trebuit să suporte din bugetul propriu tratamentul a mii de pacienți internați, atât la spitalizarea de zi, cât și la cea continuă, banii cheltuiți nefiind decontați de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), acum, medicii au încercat să explice că situația nu e atât de neagră. Că, spre exemplu, la spitalizarea de zi, nu e vorba de 5.000 de pacienți tratați în plus, ci de mult mai puțini. Rând pe rând, medicii au luat cuvântul pentru a explica situația din secții, inclusiv problema bolnavilor neasigurați pe care nu-i pot refuza la tratament.
O doctoriță care acordă consultații la Spitalul Județean a sugerat că mai rentabil ar fi ca, în cazul pacienților neasigurați, pentru care nu se decontează sumele imense cheltuite cu spitalizarea, să se declare pierdute cardurile de sănătate, iar Primăria Bârlad să achite câte 15 lei pentru fiecare card nou, astfel încât CJAS Vaslui să plătească totuși spitalizarea respectivilor pacienți. Mai ales că, spun medicii, principala cauză a pierderilor suferite de spital este faptul că, din totalul de bolnavi tratați, aproape jumătate sunt neasigurați, iar CJAS Vaslui nu decontează decât o mică parte din sumele cheltuite.
Tot medicii au fost de acord că o a doua cauză a situației în care se află acum spitalul sunt contractele păguboase încheiate cu firmele care au concesionat bucătoria, spălătoria și paza. În cazul pazei, conducerea a realizat deja o analiză pentru a vedea dacă e mai rentabil să renunțe la contract și să-și angajeze paznici, însă ideea nu pare deloc bună întrucât dacă acum spitalul plătește 70.000 de lei pe lună, odată internalizat serviciul, se vor cheltui 77.000 de lei pe lună pentru paza celor nouă pavilioane!

“Se va prezenta un raport real al situației din spital”

Prezent la întâlnire, consilierul local independent Bogdan Sârbu, asistent medical în cadrul spitalului, a atras atenția că unitatea nu are numai datorii, ci și bani de recuperat. La un control al Curții de Conturi, făcut prin 2009, s-a stabilit că spitalul nu încasa niciun leu din închirierea a o mie de metri pătrați firmelor concesionare, așa că s-a stabilit un preț modic de doi lei/mp. În decembrie 2016 însă, consilierii locali au aprobat 31 de lei/mp pentru suprafețele mai mari de 25 de mp, dar la spital tariful a rămas neschimbat pentru că nimeni din conducere nu s-a preocupat de situație. Asta în condițiile în care, numai din aceste chirii, spitalul ar încasa 31.000 de lei în fiecare lună.
După trei ore de discuții aprinse, s-a stabilit… o nouă întâlnire peste două săptămâni, timp în care conducerea spitalului să realizeze o analiză din care să reiasă dacă s-ar economisi bani dacă serviciile de pază, spălătorie și catering s-ar reinternaliza.
„Cele trei servicii vor prezenta o situație cu bunurile pe care le au în proprietate, unde sunt și dacă sunt arendate, vor prezenta o situație cu spațiile care sunt închiriate cu doi lei pe metru pătrat, deși noi avem hotărâre de Consiliu Local prin care s-a aprobat o chirie de 31 de lei. În acest caz, înseamnă că s-a înregistrat un prejudiciu. Pe scurt, se va prezenta un raport real al situației din spital pentru că s-a adus în discuție că nu ar fi reală analiza întocmită de fostul manager interimar, Corneliu Decuseară. Din ce știm la acest moment, principalele cauze pentru care s-a ajuns la aceste pierderi sunt: pacienți tratați, dar pentru care nu s-au decontat sumele cheltuite, diverse bunuri nevalorificate (suprafețe deținute în comunele învecinate – n.r.) și serviciile externalizate, unde vrem să vedem dacă nu e mai rentabil să le internalizăm”, a declarat la final primarul Dumitru Boroș.
Pentru ca situația să ia o turnură și mai gravă, Daniela Clătinici, președintele Uniunii Județene „Sanitas” Vaslui, a anunțat că astăzi va da în judecată conducerea spitalului bârlădean pentru sistarea acordării tichetelor de masă. Cum unitatea nu mai are bani, acestea nu au mai fost acordate din iunie, efortul financiar pe care trebuie să-l suporte în fiecare lună pentru a se putea acorda cele 20 de tichete salariaților îndreptățiți ridicându-se la circa 200.000 de lei. Cel mai probabil, instanța va da câștig de cauză sindicaliștilor și va obliga spitalul la plata tichetelor, inclusiv a celor restante. Cum spitalul e aproape falimentar și se străduiește să rămână pe linia de plutire, cu ce bani va putea să achite tichetele?


Leave a Reply

%d bloggers like this: