Meseria de pădurar, din ce în ce mai neatractivă


Direcția Silvică Vaslui are angajați 126 de pădurari, care trebuie să asigure paza tuturor ocoalelor din județ. Pentru că li se impută contravaloarea lemnului sustras, tot mai puțini vasluieni sunt interesați să devină pădurari. Mai mult, de-a lungul timpului, cei care apărau pădurea statului au fost bătuți crunt de hoți.
Directorul Direcției Silvice, Cătălin Idriceanu, a menționat că vasluienii nu sunt încântați de această meserie și pentru că sunt nevoiți să stea izolați în pădure: “Când vine vorba de pădurari, suntem într-o dinamică permanentă, mai angajăm, mai dăm afară. Mai găsim pădurari care nu-și fac treaba și îi dăm afară. Este din ce în ce mai greu să găsești pădurari. Au o gestiune deschisă, ceea ce înseamnă că răspund de sume foarte mari. Nu vor să-și mai asume, iar salariile nu sunt tocmai grozave, abia ajung la 2.000 de lei. Societatea a evoluat atât de mult, încât nu este grozav să stai singur în pădure. Nu mai este atractivă această meserie”.
Cei care doresc să devină pădurari trebuie să termine licee de profil, însă, în lipsa unor astfel de specialiști, sunt angajați și cei fără studii de specialitate.


Leave a Reply

%d bloggers like this: