Mihai Eminescu, omagiat la Huși


Activitatea literar-artistică va avea loc sâmbătă, 14 ianuarie, începând cu ora 10, la Biblioteca Municipală “Mihai Ralea”.

Biblioteca Municipală “Mihai Ralea” Huși, în colaborare cu Cenaclul “Ion Alexandru Angheluș” din localitate, organizează, sâmbătă, 14 ianuarie, activitatea literar-artistică “Porni Luceafărul”, pentru omagierea poetului Mihai Eminescu. Evenimentul, care se va desfășura cu începere de la ora 10, la Bibiloteca Huși, va fi moderat de profesoara Anica Tănasă.
Mihai Eminescu s-a născut la Botoșani, la 15 ianuarie 1850. A fost poet, prozator și jurnalist, socotit de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce din literatura română. Eminescu a fost activ în societatea politico-literară “Junimea” și a lucrat ca redactor la „Timpul”, ziarul oficial al Partidului Conservator. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena. Manuscrisele sale, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, la 25 ianuarie 1902.
Eminescu a fost internat, pe 3 februarie 1889, la spitalul Mărcuța, din București, apoi a fost dus la sanatoriul Caritas. La 15 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineața, a murit în sanatoriul doctorului Șuțu, iar pe 17 iunie a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu. A fost ales post-mortem (28 octombrie 1948) membru al Academiei Române. Printre cele mai importante opere ale poetului, amintim: “Călin, file din poveste”, “Luceafărul”, “Memento mori”, “Junii corupți”, “Criticilor mei”, “Revedere” sau “Mai am un singur dor”.


Leave a Reply

%d bloggers like this: