Mii de hectare afectate de îngheț: Cod portocaliu în agricultură


După o toamnă în care ploile au apărut exact în perioada în care nu aveau nevoie fermierii, acum păioasele, orzul și rapița sunt în suferință din cauza gerului.

Culturile de toamnă din județul nostru nu se prezintă într-o stare prea grozavă, iar gerul care deja s-a instalat și, conform prognozelor, va zăbovi mai multe zile pe plaiurile vasluiene e de natură să le pericliteze și mai mult. În primul rând, este vorba despre culturile de grâu, rapiță și orz, la care multe dintre plantele formate au înghețat, iar agricultorilor vasluieni nu le mai rămâne decât să contabilizeze pierderile.
Direcția pentru Agricultură a Județului (DAJ) a trimis o circulară producătorilor din județ, pentru a vedea care este situația în teren. Au fost solicitate date cu privire la grosimea stratului de zăpadă, tipul culturilor afectate, suprafețele pe care se constată fenomenul de îngheț.
“Acestea sunt constatări făcute de producători la fața locului. Pentru a ști sigur dacă plantele abia răsărite au degerat sau nu, în zilele următoare se vor colecta probe, urmând să se determine în condiții de laborator dacă acestea mai intră în vegetație. Din discuțiile pe care le-am avut cu fermierii și specialiștii, situația nu este deocamdată alarmantă. Situația culturilor afectate la nivelul județului, întocmită pe baza comunicărilor transmise de agenții economici, este: total – 24.257 de ha, din care grâu toamnă – 11.622 de ha, rapiță toamnă – 7.006 ha, orz – 1.223 de ha, triticale – 90 de ha, culturi verzi (rapiță și muștar) – 3.785 de ha, viță-de-vie – 520 de ha, nuc – 10 ha”, a declarat Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui.
De menționat că, în toamnă, au fost înființate culturi de grâu pe o suprafață de 45.166 de ha, orz pe 2.864 de ha și rapiță pe 22.652 de ha.

Prognoză îngrijorătoare

Agricultorii au un motiv de îngrijorare în ceea ce privește evoluția vremii. Administrația Națională de Meteorologie și Hidrologie a avertizat, în buletinul agrometeorologic valabil pentru perioada 7-13 ianuarie, că temperaturile vor coborî până la -15 grade Celsius în zone întinse din țară: „În condițiile agrometeorologice menționate, culturile de câmp și pomi-viticole se vor afla în stadiul de repaus vegetativ, în toate regiunile agricole. Pe fondul scăderii temperaturilor minime din aer sub limita critică din punct de vedere al rezistenței plantelor, la culturile de toamnă semănate tardiv, precum și pe terenurile fără strat protector de zăpadă sau cu strat superficial (sub 10 centimetri), se vor putea semnala vătămări ale aparatului foliar (îngălbenire, brunificare, degerături)”.


Leave a Reply

%d bloggers like this: