Mitropolitul și episcopul, în vizită la Primăria Bârlad


Întronizat, duminică, episcop al Hușilor, Preasfințitul Părinte Ignatie Trif, însoțit de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei, a făcut, ieri, prima vizită în județ în noua calitate, iar orașul ales a fost Bârladul. Mai întâi, au oficiat o slujbă la Biserica „Sfântul Ilie”, unde preot paroh este părintele Vasile Lăiu, protopopul de Bârlad, după care s-au oprit la Protoieria Bârlad, pentru ca, în final, să poposească la primărie. Aici, au fost poftiți în sala de ședințe, unde consilierii locali tocmai desfășurau activitățile din cadrul comisiilor de specialitate.

Primul care li s-a adresat celor prezenți a fost Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, care a început spunând că a dorit să-l prezinte personal pe noul episcop, după care i-a dăruit primarului Dumitru Boroș o biblie: „Așadar, vi-l prezint pe episcopul Ignatie, care, după evenimentele mai puțin plăcute legate de fostul episcop, Preasfințitul Corneliu, preia slujirea de coordonare a vieții bisericești din această zonă atât de frumoasă, dar care are și probleme. Vă zic tuturor bine v-am găsit! Să vă dăruiască Dumnezeu, acolo unde vă exercitați fiecare responsabilitatea, să aveți rod bogat și în mod special în familia proprie! Că dacă în familia proprie avem lucrurile așezate pe cale, drept consecință, și în exercitarea responsabilității de preot, de arhiereu sau de primar avem și ceva reușite, cu mila Domnului. Doamne ajută!”.

După ce primarul Boroș i-a mulțumit pentru biblia dăruită și i-a oferit, la rândul său, monografia Bârladului, a fost rândul noului episcop al Hușilor să se adreseze consilierilor și șefilor de servicii prezenți în sală: „Mulțumesc pentru această primire și vreau să subliniez doar atât: așa cum am spus în cuvântul meu de întronizare, mizez și chiar vreau să cultiv această sinceritate a relațiilor și simplitatea lor. Înaltpreasfințitul spunea că vin dintr-un mediu unde am fost episcop șase ani și să știți că, sigur, am învățat acasă tot ce înseamnă bunul simț și eleganța, dar acolo le-am văzut cu mai multă pregnanță, cu mai multă eleganță. Nu vreau sub nicio formă să mă axez pe polarizările caracteristice societății românești și pe tot felul de situații mai puțin fundamentate, conflictuale. Eu vreau să fiu un om al păcii, un om al dialogului și al deschiderii sincere și al motivării relațiilor cu foarte multă simplitate. De aceea, dacă mă primiți în felul acesta în Bârlad, am nădejde că vom colabora excepțional. Vă mulțumesc din suflet și să dea Dumnezeu ca tot ceea ce facem frumos și noi în biserică, și dumneavoastră în administrația locală să fie spre binele comunității”.

Scurte intervenții au avut și profesoarele de istorie Elena Monu, președinta Comisiei de Cultură a Consiliului Local, și Oltea Rășcanu-Gramaticu, președinta Societății de Istorie – Filiala Bârlad.


Leave a Reply

%d bloggers like this: