Modestele prime de Crăciun


Daniela Clătinici

Majoritatea managerilor care acordă bonusuri de sărbători susţin că le vor da angajaţilor daruri sub formă de cozonac sau vin. Şi tichetele-cadou sunt pe listă, cu atât mai mult cu cât aduc reduceri fiscale companiilor private. Aşa se face că, în aceste zile, firmele care tipăresc astfel de vouchere au cu 25% mai multe comenzi decât în mod obişnuit.

În scurt timp, patronii vor fi impulsionaţi să acorde angaţilor astfel de beneficii pentru că de la 1 ianuarie nu se vor mai plăti contribuţii sociale pentru tichetele-cadou cu o valoare de până la 150 de lei. Iar acestea sunt mai utile decât cele de masă: cu ele puteţi cumpăra inclusiv haine, jucării, parfumuri şamd.

Pentru Crăciun, sindicatul „Sanitas” Vaslui a oferit în acest an tichete-cadou de 70 de lei pentru toţi cei 1.600 de membri. Prima acordată asistentelor, infirmierelor şi personalului auxiliar provine din cotizaţiile strânse pe parcursul anului.

„Nu am avut de unde să le dăm mai mult. Am vrut ca măcar bomboanele pentru brad să fie cumpărate cu aceşti bani. Valoarea unui voucher acordat fiecărui membru de sindicat este mică, însă am considerat că putem face o surpriză salariaţilor din sănătate. Alte fonduri nu există pentru a acorda prime mari, aşa cum se întâmplă în sistemul privat sau în cadrul regiilor de stat”, a declarat Daniela Clătinici, preşedintele Uniunii Judeţene “Sanitas”.

Prime de Crăciun au acordat şi alte sindicate vasluiene, inclusiv cele din învăţământ, iar valoarea acestora nu a depăşit 70-80 de lei.


Leave a Reply