Municipalitatea dă raportul: Ce s-a făcut anul trecut în Bârlad?


Pentru 2017, administrația publică bârlădeană se mândrește cu mai multe investiții aflate în diferite stadii, dar și cu pregătiri pentru cele din acest an. Anul s-a încheiat cu o veste excelentă: Ministerul Dezvoltării Regionale va finanța cu aproape patru milioane de lei – bani europeni – proiectul „Creșterea eficienței energetice a clădirii Secției de Pediatrie a Spitalului Municipal de Urgență «Elena Beldiman»”.

În cursul anului trecut, primarul Dumitru Boroș, aflat la primul mandat în fruntea Bârladului, a încercat pe cât posibil ca, împreună cu funcționarii aparatului de specialitate din subordine, să realizeze mai multe investiții menite să schimbe fața orașului. Printre acestea se numără demararea, chiar de la începutul lui 2017, a lucrărilor la obiectivul „Extindere canalizare menajeră în cartierele Munteni și Podeni”, așteptat de zeci de ani de cetățeni și finanțat cu 14.230.837 de lei, bani împrumutați de la CEC Bank. Din totalul de 73 de străzi incluse în proiect, totalizând circa 20 de kilometri, deja au fost recepționate 18, lungimea totală de canalizare introdusă pe acestea fiind de 3.857 de metri liniari de canal colector și 1.510 metri liniari de racorduri, iar alte 25 de străzi sunt deja în lucru.

De asemenea, începute în septembrie 2016, grosul lucrărilor la construirea sălii de sport a Școlii Gimnaziale „Episcop Iacov Antonovici”, anunțată drept cea mai modernă din județ, au fost executate în cursul anului trecut. Investiția se ridică la șase milioane de lei (cu TVA), a fost finanțată prin Compania Națională de Investiții și va fi gata în această primăvară. Odată terminată, sala ar urma să aibă o suprafață construită de 1.405 mp, tribune cu 180 de locuri, magazii pentru saltele și alte materiale necesare orelor de sport, vestiare, dușuri etc, care vor deservi circa 1.000 de elevi.

Printre realizările administrației locale din 2017 se numără și aprobarea la finanțare, prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2, a trei investiții: „asfaltare străzi în cartierul Cotu Negru” (str. Tudor Arghezi, str. Erou Sublocotenent Olaru Cristian, str. Octav Băncilă și str. Erou Sublocotenent Marin Lucian), „asfaltare străzi în zona Gării” (str. Doctor Bogdan Bagdasar, str. Bicaz, str. Ioan Vodă și str. Poșta Veche) și „construire creșă cu trei grupe pe strada Mircea cel Bătrân, nr. 88”. În cazul primelor două proiecte, au fost semnate contractele de finanțare, iar în cartierul Cotu Negru lucrările au fost deja finalizate, urmând ca în zona Gării lucrările să înceapă în primăvară. În scurt timp, va fi semnat și contractul pentru construirea creșei.

De asemenea, Biroul Dezvoltare Locală și Integrare Europeană a primit confirmarea că proiectul „Creșterea eficienței energetice a clădirii Secției de Pediatrie a Spitalului Municipal de Urgență «Elena Beldiman»” (fostul Spital de Copii „Sfântul Nicolae”) va primi finanțare prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020. Vorbim despre o investiție cu valoarea de 4.490.619 lei (cu TVA), din care suma 473.841 de lei reprezintă valoarea neeligibilă (suportată de la bugetul local), iar 82.344 de lei contribuția de 2% din valoarea eligibilă, suportată tot de la bugetul local. Restul de 3.934.434 de lei reprezintă fonduri europene structurale și de investiții, gestionate de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene.

Dumitru Boroș

„Tot în cadrul POR 2014-2020 a fost deschis apelul de proiecte (20 septembrie 2017 – 20 martie 2018) pe Axa 3.2 – Mobilitate urbană. Avem în lucru și proiectul «Modernizarea infrastructurii de transport în scopul reducerii emisiilor de carbon». Au fost contractate servicii de expertiză tehnică străzi, studiul geo-tehnic, studiul topografic, documentațiile cadastrale, studiul de trafic, Planul de Mobilitate Urbană Durabilă și studiile de fezabilitate, iar o parte dintre acestea au fost deja finalizate. Proiectul prevede reabilitarea a 7,5 kilometri de străzi, amenajarea a trei parcări la intrările în municipiu, achiziționarea a zece mijloace de transport (autobuze/microbuze electrice sau hibride), construirea unei autobaze cu depou pentru mijloacele de transport, amenajarea unor piste de biciclete, trotuare și alei pietonale. Valoarea maximă eligibilă este de zece milioane de euro. De asemenea, a fost lansat apelul de proiecte pe Axa 10 – Îmbunătățirea infrastructurii educaționale, OS 10.1A – Învățământ antepreșcolar și preșcolar, pentru care perioada de depunere a început pe 4 ianuarie 2018. Aici avem contractate servicii pentru studiile de fezabilitate la proiectele «Înființare și dotare creșă cu patru grupe», «Construire sediu nou Grădinița cu Program Prelungit nr. 5, str. M. Kogălniceanu» și «Modernizarea, extinderea și dotarea Grădiniței cu Program Prelungit nr. 8»”, ne-a declarat primarul Boroș.

Lucrări importante

Anul trecut, au fost cumpărate containerele speciale din curtea Spitalului de Urgență „Elena Beldiman” pentru a deservi personalul administrativ și au fost reactualizate listele proprietarilor pe ale căror terenuri va trece șoseaua ocolitoare a Bârladului, în vederea inițierii hotărârii de guvern pentru exproprieri. Pe 24 decembrie, au fost deschise ofertele constructorilor înscriși la licitație pentru proiectarea și execuția lucrării, în prezent fiind în stadiul de evaluare tehnică. Investiția va fi realizată prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) SA și se ridică la suma de 202.712 lei (cu TVA). De asemenea, s-a lucrat la proiectele privind realizarea a trei sensuri giratorii (str. Republicii cu str. General Vasile Milea, str. Republicii cu str. Transilvaniei și str. Republicii cu str. Popa Șapcă), lucrările fiind aflate pe lista de investiții a CNAIR – Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași.

„Alte investiții realizate în 2017 sunt achiziția sistemului de iluminat public și extinderea în șase locații; lucrările de canalizare pe mai multe străzi din oraș; reabilitarea conductelor de canalizare la Podu Verde în vederea evitării deversării menajere în pârâul Valea Seacă; continuarea lucrărilor de asfaltare la proiectul «Străzi cartier Deal II, Țuguiata II, Bariera Puiești, Complex Școlar, Trestiana, Extindere cartier Complex Școlar» și realizarea unui zid de sprijin pe strada Gladiolelor; achiziția unui computer tomograf la Spitalul «Elena Beldiman» Bârlad; lucrările de reparații la clădirile administrative ale Grădinei Zoologice; platforma pentru depozitarea dejecțiilor animale la Zoo. Tot în 2017 s-a început lucrul la documentațiile cadastrale pentru domeniul public și privat în Bârlad (străzi, clădiri, terenuri), s-a aprobat finanțarea extinderii rețelei de gaz în cartierul Deal II, s-a cumpărat un aparat de detecție cu termoviziune pentru Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență, s-a cumpărat acoperișul din policarbonat pentru Piața «Sfântul Ilie», mașina pentru stropit spațiul verde, mașina pentru măturat strada la SC CUP SA, un compactor și un camion la SC LDP Reiser SA, dar și mobilier la Biblioteca Municipală «Stroe S. Belloescu»”, a exemplificat edilul șef.

Pe lista proiectelor realizate în anul precedent se numără și amenajarea patinoarului artificial în zona centrală, inclusiv alimentarea cu energie electrică și instalație de nocturnă, asfaltarea curților și a terenurilor de sport la mai multe școli și montarea de paratrăsnete la o serie de unități de învățământ. S-a lucrat și la documentațiile obligatorii conform prevederilor legale la nivel de municipiu, fără de care nu se pot depune cereri de finanțare din fonduri europene: Planul de Mobilitate Urbană Durabilă este în curs de întocmire, iar Programul de îmbunătățire a eficienței energetice la nivel de municipiu a fost recepționat deja. De asemenea, au fost realizate PUZ-urile pentru zonele pentru care nu existau, iar PUG-ul este în curs de avizare. Nu în ultimul rând, se află în lucru proiecte ce urmează să fie depuse pentru finanțare prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020.

În ceea ce privește planurile pentru 2018, municipalitatea și-a propus să depună pentru finanțare proiectul „Consolidarea, modernizarea și dotarea Școlii Gimnaziale de Arte «N.N. Tonitza»”, tot prin intermediul POR 2014-2020, pe Axa 10 – Îmbunătățirea infrastructurii educaționale, OS 10.1B – Învățământ obligatoriu. Cum perioada de depunere a început pe 4 ianuarie, consilierii locali au aprobat contractarea serviciilor de întocmire a documentațiilor ce fac parte din cererea de finanțare, în ședința din 15 decembrie. Tot atunci, a fost aprobată întocmirea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție și a cererii de finanțare pentru obiectivul de investiție „Consolidarea, modernizarea și dotarea Școlii Profesionale din str. Republicii nr. 318 (fost nr. 392) din cadrul Colegiului Tehnic «Alexandru Ioan Cuza»”. Și acesta urmează să fie depus pentru finanțare tot pe Axa 10 – Îmbunătățirea infrastructurii educaționale, OS 10.2 – Învățământ profesional și tehnic.

Nu în ultimul rând, pe 15 decembrie, consilierii au aprobat contractarea serviciilor pentru întocmirea documentațiilor ce fac parte din cererea de finanțare pentru proiectul „Consolidarea, modernizarea, extinderea și dotarea Ambulatoriului de specialitate din cadrul Spitalului Municipal de Urgență «Elena Beldiman»”. Acesta urmează să fie depus prin POR 2014 – 2020, însă pe Axa 8 – Dezvoltarea infrastructurii sanitare și sociale, OS 8.1 – Creșterea accesibilității serviciilor de sănătate, comunitare și a celor de nivel secundar, în special pentru zonele sărace și izolate, Operațiunea A – Ambulatorii. În aprilie, vor începe lucrările la cele 120 de apartamente ANL ce urmează să fie construite la ieșirea din Bârlad, în Bariera Puiești. Este vorba despre trei blocuri care vor totaliza 60 de garsoniere și 60 de apartamente cu două camere. Valoarea investiției (așa cum se arată în anunțul licitației) se ridică la 18.105.280 de lei.

Partea viceprimarului

După mai multe luni în care orașul nu a avut decât primar, pe 30 ianuarie 2017, a fost aleasă, în sfârșit, și mâna lui dreaptă, în persoana Roxanei-Miron Feraru, consilier local din partea PSD. Este pentru prima dată când fotoliul de vice al Bârladului este ocupat de o femeie. Ea și-a preluat mandatul în februarie, iar Boroș i-a trasat, prin dispoziție, atribuții în domeniile cultură, tineret, spații verzi, întreținere monumente, parcuri și grădini, asociații de proprietari, asistență socială, salubritate, energie termică. Acordă audiențe în a treia zi de joi din fiecare lună.

Roxana Miron-Feraru

„În acest an în care am ocupat funcția de viceprimar, am colaborat bine cu asociațiile de proprietari și am reușit să rezolv circa 40% dintre problemele semnalate de acestea: întreținerea spațiilor verzi aferente (toaletare pomi, cosit, plantat gard viu, gazon și flori); plombarea aleilor dintre blocuri; repararea cișmelelor din cartiere (acolo unde a fost nevoie); repararea locurilor de joacă și suplimentarea, în primele șase luni ale anului, cu un număr de 30 de coșuri de gunoi; suplimentarea numărului de pubele pentru colectarea selectivă; identificarea construcțiilor neautorizate aferente blocurilor, urmând să se ia măsuri împotriva celor care au construit în aceste condiții; inventarierea mașinilor abandonate pe domeniul public; deplasarea pe teren împreună cu echipa Asociației «Seelen fur Seelchen» pentru a supraveghea personal soluționarea reclamațiilor făcute de președinții și administratorii asociațiilor de proprietari”, ne-a spus vicele Roxana Miron-Feraru.

Printre obiectivele realizate în 2017 se numără și inventarierea locuințelor sociale aflate pe străzile Alexandru Vlahuță, Victor Ion Popa și Căpitan Grigore Ignat, precum și inițierea unei campanii de reciclare în cadrul Serviciului de Gospodărie Comunală, în parteneriat cu SC CUP SA și unitățile de învățământ din oraș. În acest sens, s-au organizat sesiuni de informare și competiții bazate pe tema colectării selective, elevii fiind implicați în activități de ecologizare împreună cu personalul calificat din subordinea primăriei.

Alte obiective atinse sunt: stabilirea unui program de colectare a deșeurilor reciclabile din cartierele de case; amenajarea unor platforme noi pentru colectarea deșeurilor reciclabile; inițierea unei campanii de stimulare și de responsabilizare a cetățenilor din zonele de case pentru a asigura curățenia; derularea unei bune colaborări cu sectorul ONG (participarea la activitățile lor și la atelierele de lucru, în scopul identificării de soluții comune pentru rezolvarea problemelor sociale ale categoriilor vulnerabile); implicarea în majoritatea activităților cultural-artistice organizate de primărie în parteneriat cu instituțiile de cultură sau cu cele de învățământ.


Leave a Reply

%d bloggers like this: