A murit Ştefan Andrei


andrei5_26478100Ştefan Andrei, ministru de externe în perioada regimului comunist, s-a stins din viaţă. A fost un apropiat al lui Nicolae Ceauşescu, dar a avut relaţii foarte proaste cu soţia dictatorului.

Ştefan Andrei a fost unul dintre cei mai importanţi politicieni comunişti. Nomenclaturist “croit” dintr-un material ceva mai fin decât alţi colegi, cu o cultură generală vastă, a fost figura perfectă pentru Ministerul de Externe ceauşist. Nu a avut însă niciodată o relaţie bună cu Elena Ceauşescu.
“Ea merge pe izolarea României, eu mergeam pe deschidere. A doua chestiune este că ea ştia că eu nu împărtăşeam problemele legate de cultul personalităţii cu Ceauşescu. A treia chestiune e că între noi era o antiteză pentru că ea nu suporta căsătoria mea cu soţia mea, care era artistă”, spunea Ştefan Andrei.
A rămas fără funcţia de ministru de externe în 1985. L-a detronat Elena Ceauşescu pentru popularitatea sa în străinătate. A fost numit apoi preşedinte al Consiliului Central de Control Muncitoresc al Activităţii Economice şi Sociale. Ştefan Andrei îşi amintea cu groază cum a fost lăsată “Leana” în fruntea ţării, în ultimele zile înainte de Revoluţie.
“A fost o altă mare gafă, a plecat în Iran şi a lăsat-o la comandă pe ea. Păi, din moment ce o laşi pe ea, care ştii că e mincinoasă, nu se pricepe organizatoric, e bună de bârfe, de băgat surcele în foc, dar nu e bună să conducă… ea a rămas la conducere”, a declarat demnitarul.
Ştefan Andrei a trăit vreme de o jumătate de veac alături de actriţa Violeta Andrei, cu care s-a căsătorit când erau amândoi foarte tineri.
“M-a condus până acasă şi atunci m-a sărutat. Am acceptat să mă sărute. Atunci am început să ne plimbăm prin parc, intrând chiar în chioşcul în care m-a cerut de nevastă. Eu i-am spus: «Nu, eu nu mă mărit, eu vreau să-mi trăiesc viaţa». «Ce înseamnă la tine să-ţi trăieşti viaţa?» «Eu vreau să dansez». Zice: «Poţi să dansezi cu mine». «Dar tu nu ştii să dansezi». Şi el zice: «Dar o să învăţ». «Bine, atunci ne căsătorim». Şi aşa a fost o cerere în căsătorie uluitoare, caraghioasă”, a spus Violeta Andrei.


Leave a Reply

%d bloggers like this: