Muzeul bârlădean, vizitat gratis de iubitorii de cultură


Timp de câteva ore, expozițiile permanente și temporare găzduite de secțiile Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad vor putea fi vizitate în mod gratuit de toți cei interesați.

Anual, pe 18 mai se sărbătorește Ziua Internațională a Muzeelor, prilej cu care, în sâmbăta cea mai apropiată, se organizează „Noaptea europeană a muzeelor”, un eveniment patronat de Consiliul Europei, UNESCO și Consiliul Internațional al Muzeelor, prin care numeroase muzee, în parteneriat cu diverse alte instituții de cultură, își deschid porțile liber, simultan, până târziu în noapte.
În acest an, „Noaptea muzeelor” este marcată mâine, 20 mai, la nivelul țării anunțându-și participarea nu mai puțin de 145 de muzee și organizații partenere din 45 de orașe. La Bârlad, Muzeul „Vasile Pârvan” îi așteaptă pe vizitatori în intervalul orar 20-1, când vor avea posibilitatea să admire toate expozițiile permanente și temporare fără să mai plătească bilet.
La sediul central al instituției, publicul va putea vizita expozițiile de artă, de arheologie și de istorie a instituției, precum și pe cea de grafică, vernisată în cadrul Zilelor Culturale ale Bârladului și intitulată „Valori” (artist – profesorul Valentin Stoian), la Pavilionul Muzeal „Marcel Guguianu” – pe cea dedicată maestrului Marcel Guguianu, iar la sediul din strada Republicii nr. 235 – expoziția „Cuza și epoca sa”, plus cele de numismatică, personalități bârlădene și științele naturii. Tot aici, doritorii vor avea posibilitatea să admire expoziția temporară deschisă de curând și intitulată „Cel mai mare arbitru român. In memoriam Nicolae Rainea”.
„O inițiativă generoasă, lansată în urmă cu 13 ani, face posibil ca, an de an, în a treia sâmbătă a lunii mai, instituții muzeale din întreaga Europă să sărbătorească patrimoniul, colecțiile adunate de-a lungul timpului și, nu în ultimul rând, creativitatea umană. De mulți ani, îndeosebi după reabilitarea sediului central, muzeul bârlădean participă la această frumoasă sărbătoare a instituțiilor care sunt depozitarele dovezilor  trecerii noastre prin timp, ca indivizi și societate. Pe lângă vizitarea expozițiilor, pregătim și o conferință pe teme de astronomie, în cadrul proiectului «Pegas» – Cotnari. Aceasta va avea loc de la ora 20, în sala 3D din cadrul instituției, cuprinzând și un experiment legat de realizarea unei comete în condiții de laborator. De la ora 20.30, la Pavilionul Expozițional «Marcel Guguianu», va avea loc un concert extraordinar, în cadrul proiectului național «Flautul fermecat – Clasic VIP», pe parcursul căruia publicul va avea ocazia să-i asculte pe flautistul Ion Bogdan Ștefănescu și pianistul Horia Mihail”, ne-a declarat muzeograful Mircea Mamalaucă, directorul Muzeului „Vasile Pârvan” și organizatorul concertului.
Nu în ultimul rând, de la ora 22, cei interesați vor putea participa la o sesiune de observații astronomice realizate cu ajutorul telescoapelor din dotarea Observatorului Bârlad.


Leave a Reply

%d bloggers like this: