Nașterea Maicii Domnului


În fiecare an, la 8 septembrie, Biserica Ortodoxă și cea Romano-Catolică marchează Nașterea Maicii Domnului. Peste 2,2 milioane de români își sărbătoresc astăzi onomastica.

Nașterea Maicii Domnului, prăznuită în fiecare an la 8 septembrie, este prima mare sărbătoare din cursul anului bisericesc, care a început la 1 septembrie.
“Acest praznic împărătesc vestește începuturile pregătirii mântuirii noastre, așa precum zorile dimineții vestesc apariția soarelui, care luminează și încălzește întreaga lume. Drepții Ioachim și Ana au fost binecuvântați, după 55 de ani, cu nașterea celei ce avea să fie pricinuitoarea izbăvirii din blestem și moarte. Noi cinstim pe Născătoarea de Dumnezeu pentru că, încă de la Naștere, a fost aleasă, cinstită și pregătită lumii spre a fi mamă și mult ajutătoare tuturor celor ce aleargă spre ea cu credință”, se arată pe site-ul Episcopiei Hușilor.
Conform tradițiilor, în ziua de Sfânta Maria Mică se fac pelerinaje la mănăstiri și se duc la biserică fructe, pâine și lumânări, pentru a fi sfințite.
În ordinea anului bisericesc, sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului este primul dintre cele patru praznice dedicate Fecioarei Maria: Nașterea Maicii Domnului (8 septembrie), Intrarea în Biserică (21 noiembrie), Buna Vestire (25 martie) și Adormirea Maicii Domnului (15 august). Este un eveniment celebrat atât de Biserica Ortodoxă, cât și de cea Romano-Catolică.
În calendarul popular, praznicul Nașterii Maicii Domnului reprezintă hotarul dintre vară și toamnă. Peste 2,2 milioane de români își sărbătoresc astăzi onomastica.


Leave a Reply

%d bloggers like this: