«Ne rugăm pentru copiii aflaţi în spital»: Profesorul iresponsabil


costin_clit11 elevi şi un cadru didactic – Costin Clit – de la Colegiul “Cuza-Vodă” Huşi au fost implicaţi într-un grav accident rutier, la întoarcerea de la un picnic. Unul dintre minori a sustras autoutilitara părinţilor şi, deşi nu deţine permis de conducere, s-a urcat la volan, avându-l la dreapta pe profesorul aflat în stare de ebrietate, iar pe platforma din spate, pe toţi colegii săi. La un moment dat, maşina s-a răsturnat, 10 dintre pasageri, inclusiv profesorul, fiind răniţi.Duminică, un grup de 11 elevi de la Colegiul “Cuza-Vodă” Huşi şi un cadru didactic, vestitul profesor de istorie Costin Clit, în vârstă de 50 de ani, au fost implicaţi într-un grav accident rutier, la întoarcerea de la un picnic. După ce au petrecut la pădure, pe drumul de întoarcere, unul dintre minori, Răzvan B, 17 ani, trecând pe lângă casa de vacanţă a părinţilor, a luat autoutilitara Dacia Papuc din curte şi s-a urcat la volan, deşi nu deţine permis de conducere. Profesorul Clit, care se afla sub influenţa alcoolului, s-a aşezat în dreapta elevului, iar ceilalţi copii, pe platforma maşinii. La un moment dat, din cauza drumului accidentat, a vitezei şi a lipsei de experienţă, «şoferul» a pierdut controlul asupra direcţiei, autoutilitara s-a răsturnat, iar cei 10 elevi de pe platformă au fost proiectaţi pe pământ.
Cu excepţia a doi dintre elevi, ceilalţi, inclusiv profesorul Clit, au fost răniţi. EI au fost transportaţi la spital cu două ambulanţe. Trei dintre copiii aflaţi pe platformă au fost grav răniţi. Astfel, un elev de 16 ani a fost diagnosticat cu «traumatism cranio-cerebral, fractură piramidă nazală, contuzie de coloană cervicală», drept pentru care a trebuit transferat la Spitalul «Sfânta Maria» din Iaşi. La aceeaşi clinică a fost dusă o fată de 16 ani, fiica unui cunoscut avocat huşean, care a fost diagnosticată cu „fractură bazin”. Adolescentul aflat la volan a suferit un traumatism cranio-cerebral şi a fost internat la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului municipal Huşi. El a fost supus mai multor investigaţii medicale, în urma cărora i s-a descoperit un edem cerebral. Tot acolo este internat şi profesorul Costin Clit, diagnosticat cu „fractură antebraţ”. Printre elevii răniţi se numără şi fiul preşedintelui Judecătoriei Huşi (Corina Adam), care a suferit mai multe contuzii.
Reprezentaţii Colegiului «Cuza-Vodă» Huşi spun că picnicul elevilor a fost o acţiune organizată de părinţii clasei a X-a, la care a fost invitat şi dirigintele. Ca primă măsură, conducerea liceului a dispus suspendarea profesorului Constantin Clit din atribuţiile de diriginte, care vor fi preluate temporar de consilierul psihologic al unităţii, având în vedere că elevii implicaţi în accident sunt în stare de şoc.
“Noi nu am fost informaţi despre această activitate. A fost o acţiune organizată de părinţi, la care a fost invitat şi dirigintele. Nu s-a sărbătorit ceva anume, cred că s-a profitat de faptul că luni este zi liberă. Domnul profesor ştia foarte bine ce presupune o activitate extraşcolară, ce documentaţie trebuie întocmită, potrivit metodologiei. Nu ştim cum a putut să dea dovadă de o asemenea inconştienţă. Suntem cu toţii şocaţi de cele întâmplate. Pentru noi este o tragedie şi ne rugăm pentru copiii aflaţi în spital să se facă bine cât mai repede. Sunt profesoară la clasa acestor elevi, pe mulţi dintre ei îi ştiu de mici şi îmi pare sincer rău că au trebuit să treacă prin asta», a declarat profesoara Manuela Iacob, directoarea Colegiului “Cuza-Vodă” Huşi.

Profesorul, beat alături de elevi

Poliţiştii au întocmit un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă. Ei au înaintat o adresă Primăriei municipiului Huşi cu privire la categoria de drum din care face parte cel pe care s-a produs evenimentul, iar în funcţie de răspuns, se va stabili dacă sunt întrunite elementele constitutive pentru alte infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere.
“Cadrul didactic care însoţea grupul de elevi se afla sub influenţa băuturilor alcoolice în momentul producerii accidentului. Tânărului care a condus autoutilitara i s-au recoltat probe biologice pentru a se stabili dacă a consumat băuturi alcoolice. Poliţiştii au informat reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui cu privire la acest eveniment. În cauză se efectuează cercetări pentru stabilirea cu exactitate a tuturor împrejurărilor în care s-a comis acest eveniment şi pentru a se stabili persoanele responsabile”, a declarat Mihaela Ştraub, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui.
Astăzi, la Colegiul «Cuza-Vodă» vor fi convocate atât consiliul de administraţie, cât şi cel profesoral, urmând ca o comisie de anchetă să dispună măsurile administrative necesare în raport cu abaterile săvârşite de cadrul didactic. Cunoscut pentru activitatea sa de cercetare, profesorul Clit este autorul mai multor cărţi de istorie, ultima fiind lansată cu câteva săptămâni în urmă, la Huşi.


Leave a Reply

%d bloggers like this: