Nemulțumiri în sistemul sanitar: Medicii de familie s-au făcut foc!


“Considerăm că unica soluție de menținere a funcționării cabinetelor și de practicare a profesiei noastre este rezolvarea urgentă a discriminărilor din interiorul sistemul public de sănătate, începând cu prima rectificare de buget ce se va opera în acest an. Dacă nici în al doisprezecelea ceas nu se înțeleg aceste lucruri elementare, conform deciziei medicilor de familie pe care îi reprezentăm, vom fi nevoiți să întrerupem contractele cu casele de asigurări de sănătate”, declară reprezentanții medicilor de familie.

Organizațiile reprezentative ale medicilor de familie trag un nou semnal de alarmă privind degradarea sistemului public de sănătate.
”Am identificat problemele și le-am ierarhizat, am înaintat documentația legată de finanțare, de birocrație, sistemul informatic, de accesibilitate la medicația necesară pacienților, de măsuri contractuale abuzive. Am oferit soluții și ne-am oferit disponibilitatea de a participa activ la rezolvarea problemelor. Toate demersurile făcute până acum la toate nivelurile decizionale au fost însă complet ignorate, ca și cum aproape 30% dintre medicii și asistentele din România nu fac parte din sistemul public de sănătate care oferă servicii de interes public”, se arată într-un comunicat.
Marea problemă este subfinanțarea, în condițiile în care medicina de familie utilizează astăzi sub 6% din fondul de asigurări de sănătate, deși, împreună cu centrele de permanență, furnizează peste 80% din serviciile medicale necesare populației.
”Strategia Națională de Sănătate prevede dezvoltarea cu precădere a asistenței medicale primare. Din păcate, din 2014, acest deziderat a rămas doar teoretic. Mai mult, minimalizarea medicinei de familie s-a accentuat nepermis. Starea de revoltă a medicilor de familie este la cote alarmante! Considerăm că unica soluție de menținere a funcționării cabinetelor și de practicare a profesiei noastre este rezolvarea urgentă a discriminărilor din interiorul sistemul public de sănătate, începând cu prima rectificare de buget ce se va opera în acest an. Dacă nici în al doisprezecelea ceas nu se înțeleg aceste lucruri elementare, conform deciziei medicilor de familie pe care îi reprezentăm, vom fi nevoiți să întrerupem contractele cu casele de asigurări de sănătate”, mai spun reprezentanții medicilor de familie.


Leave a Reply

%d bloggers like this: