Nici prea-prea, nici foarte-foarte: Ce au făcut parlamentarii noștri în 2017?


La mai bine de un an de mandat, am vrut să vedem dacă senatorii și deputații pe care vasluienii i-au trimis în Parlament să le reprezinte interesele au avut activitate ori au respirat degeaba. Dacă unii și-au pus semnătura pe numeroase inițiative legislative și au avut zeci de luări de cuvânt, alții au preferat să stea în banca lor.

Sesiunea parlamentară a început pe 1 februarie, așa că parlamentarii care îi reprezintă pe vasluieni nu prea au noutăți cu care să se laude. Este un moment numai bun pentru a le evalua prestațiile din primul an de mandat.

Pentru început, se cuvine să le reamintim cititorilor (mulți s-ar putea să-i fi uitat!) cine sunt cei zece parlamentari pe care i-au trimis în Legislativul României la alegerile din 11 decembrie 2016. Astfel, senatorii vasluieni sunt Gabriela Crețu (PSD), Doina Silistru (PSD) și Ion Hadîrcă (ALDE), iar deputații care ne reprezintă interesele sunt Ana Birchall (PSD), Corneliu Bichineț (PMP), Mihai Botez (USR), Aurel Căciulă (PSD), Daniel Olteanu (PNL), Adrian Solomon (PSD) și Irinel Stativă (PSD).

Senatorii – vorbăreți, nevoie mare

Pentru că senatori sunt numai trei, în timp ce deputați sunt șapte, o să începem cu demnitarii “minoritari”. Așadar, senatoarea Gabriela Crețu, soția președintelui Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, se află deja la al treilea mandat în Parlament, așa că nu mai are trac la vorbitul în public. Așa cum apare pe site-ul Senatului, activitatea ei din anul precedent a constat în 149 de luări de cuvânt în plen, 35 de inițiative legislative (evident, nu singură, ci împreună cu diverși colegi), cinci declarații politice, șase întrebări, trei interpelări (dintre care una adresată prim-ministrului) și o moțiune. Este președintele Comisiei pentru afaceri europene din cadrul Senatului.

Ca o adevărată colegă de partid, nici senatoarea Doina Silistru, aleasă pentru a patra oară, nu se dezminte. Are la activ 79 de luări de cuvânt în plen, 61 de inițiative legislative, șase declarații politice, 11 întrebări, șase interpelări (trei adresate premierului) și o moțiune. Este președintele Comisiei pentru Agricultură, Silvicultură și Dezvoltare Rurală.

Aflat la primul mandat în Senatul României, academicianul basarabean Ion Hadârcă nu a fost la fel de activ, însă nici nu se poate spune că a „frecat menta” în Parlament. A vorbit de 22 de ori în plen, și-a pus semnătura pe 23 de inițiative legislative, a avut nouă declarații politice, două interpelări (una adresată șefului guvernului) și o moțiune. Este membru al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport.

Deputații, ceva mai silențioși

În ceea ce-i privește pe deputații vasluieni, statisticile arată că, în unele cazuri, au fost destul de vocali, însă în altele, parcă s-au ascuns de tribună ca nu cumva să răgușească dacă vorbesc în plen. Dacă social-democrata Ana Birchall, aflată la al doilea mandat, se laudă cu cea mai mai mare avere, nu la fel se poate spune și în privința activității depuse. În decurs de un an, a totalizat doar 12 luări de cuvânt în plen, șase inițiative legislative (dintre care una promulgată ca lege), 11 declarații politice, șase întrebări și interpelări și o moțiune. În prezent, este vice-premier.

În schimb, deputatul bârlădean Adrian Solomon, aflat tot la al doilea mandat, a fost mai vioi, motiv pentru care a bifat 65 de luări de cuvânt în plen, 23 de inițiative legislative (dintre care trei promulgate legi) și o moțiune. Este președintele Comisiei pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților.

În ceea ce-l privește pe Corneliu Bichineț, revenit în Parlament după o pauză de 12 ani (a fost senator PRM în mandatul 2000-2004), este știut că, dacă are ceva de comentat, nu se abține, indiferent dacă vorbește la obiect sau pe lângă. Din acest motiv, în dreptul lui avem 120 de luări de cuvânt în plen (în 61 de ședințe; practic, două discursuri pe ședință!), 44 de inițiative legislative (dintre care una promulgată lege), un proiect de hotărâre inițiat, 29 de declarații politice, 26 de întrebări și interpelări și două moțiuni. Este vicepreședinte al Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic.

Bârlădeanul Daniel Olteanu, trimis pentru prima dată în Parlament, se situează undeva la mijloc, cu 25 de luări de cuvânt în plen, 23 de inițiative legislative, 23 de declarații politice, 27 de întrebări și interpelări și cinci moțiuni. Este membru în Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională.

Unora le place liniștea deplină

Cei mai puțin activi par să fi fost deputații Aurel Căciulă, Irinel Stativă și Mihai Botez.

Primul, ales pentru prima dată, a totalizat șapte luări de cuvânt în plen, 38 de inițiative legislative (dintre care patru promulgate legi), cinci declarații politice și o moțiune. Este membru al Comisiei pentru transporturi și infrastructură.

Deși se află la al treilea mandat și ai crede că i-a trecut tracul, colegul său de partid, Irinel Stativă, e de departe cel mai “ascuns” deputat, motiv pentru care a bifat doar șase luări de cuvânt în plen. Și-a mai pus semnătura pe 14 inițiative legislative (dintre care două promulgate legi) și pe o moțiune.

Ultimul, dar nu cel din urmă, este bârlădeanul Mihai Botez, trimis pentru prima dată în Parlament. El a totalizat nouă luări de cuvânt în plen, 45 de inițiative legislative, un proiect de hotărâre inițiat, cinci declarații politice, 15 întrebări și interpelări și patru moțiuni. Face parte din Comisia pentru politică economică, reformă și privatizare.


Leave a Reply

%d bloggers like this: