Ninsoare peste Vaslui: Iarna și-a făcut un pic de cap


După ce în ultimele săptămâni temperaturile au fost atât de ridicate, încât părea că a venit deja primăvara, până la urmă iarna a ajuns și în județul nostru. Ninsoarea viscolită din cursul nopții de miercuri spre joi și de ieri dimineață, cea mai consistentă din acest an, a afectat circulația rutieră pe drumurile din județ, unde s-au produs blocaje în zonele de pantă. În principalele orașe, traficul s-a desfășurat cu oarecare dificultate.

Codul portocaliu de vreme rea – intensificări ale vântului, ninsori viscolite și temperaturi scăzute – emis de meteorologi pentru județul Vaslui, care a fost valabil pe tot parcursul zilei de ieri, a pus în alertă autoritățile locale, care au dat piept cu iarna adevărată pentru prima dată în acest sezon rece. Miercuri noapte și ieri dimineață, în județul nostru a nins viscolit, așa că s-a depus un strat de zăpadă de 10-15 cm. Drumurile au pus probleme șoferilor, care erau cu nervii destul de întinși.

„Se circulă bară la bară pe zeci de metri. Groaznic! Geamuri acoperite cu zăpadă. Asta e”, ne-a spus un șofer din municipiul reședință, un oraș care se albise complet.

Pe toate șoselele din județ s-a circulat în condiții de iarnă, iar în orașe mulți au renunțat la mașinile personale și chiar la mijloacele de transport în comun, de frica aglomerației. Cea mai bună soluție a fost mersul pe jos. Cu toate acestea, autoritățile locale au fost de un calm englezesc, susținând că monitorizează toate drumurile naționale și județene, astfel că situația este sub control.

Potrivit oficialităților, mai multe drumuri din județ au fost temporar blocate. Este vorba despre DJ 284 Arsura – Ghermănești, DJ 224A Roșești – Roșești Gară, DJ 244D Huși – Bunești-Averești și DJ 244E Boțești – Miclești, precum și drumurile comunale Arsura – Mihail Kogălniceanu, Rebricea – Draxeni, Rebricea – Tatomirești, Rebricea – Crăciunești, Rebricea – Rateșu Cuzei, Bolați – Draxeni. Drumarii au intervenit cu freze și boldoexcavatoare, astfel că, în cursul după-amiezei, doar câteva drumuri comunale erau încă impracticabile.

În municipiul Vaslui, străzile au fost împărțite în patru urgențe de primărie. Urgența I presupune deszăpezirea intrărilor și ieșirilor din oraș, a arterelor principale, a căilor mijloacelor de transport în comun, a doua presupune intervenția pentru deszăpezirea căilor de legătură dintre cartiere, a treia vizează toate străzile asfaltate, iar a patra toate străzile neasfaltate.

“Primăria Vaslui roagă cetățenii să îndepărteze zăpada și gheața de pe trotuarele din dreptul imobilelor în care locuiesc sau își desfășoară activitatea”, se arată într-un comunicat al municipalității. Nu de alta, dar pentru nerespectarea acestor obligații, Poliția Locală poate fi generoasă cu amenzile.

Așa cum se întâmplă de fiecare dată când zăpada e viscolită, cursurile au fost suspendate, ieri, în 19 unități de învățământ cu personalitate juridică, totalizând 67 de grădinițe și școli din comunele Ciocani, Zăpodeni, Pogana, Roșiești, Vutcani, Bunești-Averești, Mălușteni, Rebricea, Gârceni, Arsura, Șuletea, Lipovăț, Zorleni, Poenești, Laza, Solești, Tanacu, Vulturești și Deleni. Pe lângă drumurile comunale blocate, o altă cauză a fost lipsa profesorilor navetiști, care nu s-au încumetat să plece de acasă, chiar dacă se putea circula. Evident, urmează ca orele pierdute să fie recuperate.

De asemenea, condițiile meteo nefavorabile au lăsat fără curent electric mai multe localități din județ. Concret, potrivit reprezentanților Delgaz Grid (fosta E.ON), satele Arsura (comuna Arsura) și Duda (comuna Duda-Epureni) au fost total în beznă, în timp ce orașul Murgeni și comuna Fălciu au fost parțial afectate de pene de curent. În total, 2.326 de consumatori au fost afectați. Din fericire, cele două echipe care au intervenit cu promptitudine au reușit să remedieze avariile produse de viscol, astfel că, la ora 10, se reluase alimentarea cu energie electrică la Murgeni și Fălciu și doar 1.370 de abonați din Arsura și Duda mai erau afectați de lipsa curentului. La ora 13.20, fusese reluată alimentarea cu energie la toți consumatorii.

La Bârlad, drumarii au intervenit din timp 

Pentru că, și la Bârlad, ninsoarea a fost la fel de abundentă, iar zăpada depusă și poleiul riscau să paralizeze traficul rutier, responsabilii au ieșit pe teren cu câteva ore înainte de intrarea în vigoare a codului portocaliu. Mai întâi, s-a acționat pe arterele principale, în zona Spitalului de Urgență „Elena Beldiman”, în cartierele Deal și Mihai Eminescu, unde sunt străzi în pantă, dar și pe drumurile din imediata vecinătate a unităților de învățământ și a celorlalte instituții publice.

„În primă fază, am ieșit pe teren aseară (miercuri, 17 ianuarie – n.r.), între orele 19-22, și am aruncat cu material antiderapant după ploaia înghețată. În cursul nopții, ploaia s-a transformat în ninsoare și am lăsat să ningă până pe la 2.30, după care am ieșit cu patru buldo-excavatoare cu lamă, două gredere și două unimog-uri (utilaje prevăzute cu lamă și cu sărăriță), care au lucrat timp de trei ore, iar din urmă au venit sărărițele. S-a lucrat până dimineață, la ora 8. S-a intervenit în tot orașul, însă am insistat pe porțiunea de la Deal I, Deal II, prioritare fiind străzile Mihai Eminescu, Victoriei, Gheorghe Doja, pentru că sunt în pantă și nu am vrut să se formeze ghețuș, inclusiv Bariera Puiești și ieșirea din Bârlad către Crâng. Urmează să ieșim din nou diseară pentru a interveni acolo unde mai este apă pe străzi și se poate transforma în gheață”, ne-a declarat Adrian Bobeică, directorul SC CUP SA Bârlad.

În ceea ce privește bulevardul Republicii, întrucât coincide cu DN 24, de deszăpezire se ocupă firma cu care a încheiat contract Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Trebuie spus că, în octombrie, consilierii locali au aprobat lista cu materialele antiderapante și utilajele care vor interveni în această iarnă pe străzile din Bârlad. La acel moment, stocurile erau formate din 32 de tone de material antiderapant, 13 tone de sare și șapte tone de clorură de calciu. În perioada următoare, s-au mai adus 72 de tone de material antiderapant.

Iarna a pus stăpânire pe Huși

La Huși, lucrătorii serviciului de salubrizare din oraș au intervenit încă de miercuri seară pe străzile din oraș pentru a combate poleiul, iar în noaptea de miercuri spre joi, utilajele de deszăpezire, dar și muncitorii cu lopeți în mâini au lucrat de zor pentru îndepărtarea zăpezii, astfel că, la primele ore ale zilei de ieri, hușenii au putut ajunge la școală sau la serviciu.

“Eu am ieșit la 7.30 din casă și se circula, nu pot să spun că am întâmpinat probleme. Am văzut că utilajele au fost pe teren, deci nu s-a blocat orașul așa cum se întâmplă prin alte părți”, ne-a spus un hușean.

Și pe parcursul întregii zile de ieri, angajații de la serviciul de salubrizare din Huși au fost pe teren pentru a deszăpezi în special trotuarele. Și cum, în această perioadă, cel mai bine se vând lopețile, comercianții au speculat momentul și au expus uneltele la loc de cinste.

Șoferii de microbuze care circulă din Huși către diferitele localități din județ și invers au spus că, în mare parte, s-a circulat rezonabil: “Nu am avut probleme, am cauciucuri de iarnă. Am văzut că s-a intervenit pe șosele, e bine. M-am întâlnit pe traseu cu diverși colegi și mi-au spus că nu au întâmpinat probleme, atâta doar că se circulă în condiții de iarnă”.

Polițiștii vasluieni i-au îndemnat pe șoferi să conducă prudent: “În ultimele 24 de ore și în prezent, pe drumurile din județul Vaslui acționează pentru fluidizarea traficului rutier peste 100 de cadre din structurile de poliție rutieră și ordine publică. Prioritatea acestora este asigurarea unui trafic în siguranță, raportat la condițiile meteo de iarnă. Polițiștii rutieri relaționează permanent cu reprezentanții Secției Drumuri Naționale Vaslui, în sensul concentrării utilajelor de dezăpezire în zonele în care se impune. În cursul nopții, în intervalul orar 23-4, DN 24 Vaslui – Iași a fost blocat temporar. De la declanșarea codului portocaliu, în județ nu au fost înregistrate evenimente rutiere care să aibă drept cauză condițiile meteorologice. În condițiile unui trafic aglomerat, precipitațiile pot determina apariția unor blocaje rutiere temporare. Păstrați-vă calmul și nu blocați intersecțiile!”.


Leave a Reply

%d bloggers like this: