Noi locuri de muncă pentru vasluieni, în diferite ţări europene


Vasluienii aflaţi în căutarea unui loc de muncă într-o ţară europeană se pot înscrie în reţeaua EURES. În prezent, sunt vacante circa 1.800 de posturi, verificate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) şi girate de Comisia Europeană. De reţinut că pentru aceste joburi pot concura toţi cetăţenii UE!
Cele mai multe locuri de muncă sunt în Spania, respectiv 806, fiind căutaţi, în special, muncitori necalificaţi în agricultură. Nu se solicită cunoaşterea limbii spaniole şi se oferă un salariu de 40,15 euro brut/zi, plătibil la două săptămâni. Angajatul trebuie să achite lunar 2% impozit pe venit şi 113 euro asigurare socială.
În Danemarca sunt disponibile 250 de posturi şi se caută tot lucrători în agricultură. Cerinţa este cunoaşterea limbii engleze la nivelul minim. Salariul minim lunar pentru 172 de ore de lucru este de 690 de euro brut. Plata se face în funcţie de cantitate. Impozitul şi contribuţiile sociale se vor deduce din salariu, conform legislaţiei daneze.
În Germania sunt libere aproximativ 200 de locuri de muncă. Companiile respective vor să angajeze lucrători în metalurgie (9 euro brut pe oră), bucătari (2.000 de euro brut lunar), asistenţi medicali (salariu negociabil în funcţie de experinţa profesională), electricieni (9-11 euro brut pe oră), dezvoltator web (de la 2.500 de euro brut pe lună) etc. Condiţia impusă este cunoaşterea limbii germane.
În Italia sunt la mare căutare asistenţii medicali. Spitalele şi clinicile de aici pun la bătaie aproximativ 140 de posturi. Salariul mediu este de 10 euro brut pe oră.
Marea Britanie are nevoie de 100 de îngrijitori pentru persoanele vârstnice. Salariile variază între 8 şi 15 lire pe oră, brut.
Bulgaria, Ungaria şi Austria le oferă celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă posibilitatea să se angajeze ca operatori în industria de prelucrare a lemnului (în Bulgaria, salariu între 360- 620 de euro brut lunar), muncitori în prelucrarea lemnului (în Ungaria, salariu 820 de forinţi brut pe oră) sau zugravi (în Austria, salariu între 1.200-1.500 de euro net pe lună). Se solicită cunoaşterea limbii ţării în care se face angajarea sau a limbii engleze.
Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând portalul EURES naţional, www.eures.anofm.ro, sau se pot prezenta la sediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), din Vaslui, strada Spiru Haret, nr. 5, etaj 1, camera 24, telefon 0733/975.397.
Cei care nu se află în baza de date a AJOFM vor trebui să depună următoarele acte: copie BI/CI sau paşaport, adeverinţă de la medicul de familie care să ateste starea de sănătate, CV în limba română şi într-o limbă de circulaţie europeană, cazier judiciar în original. Toate serviciile EURES sunt gratuite.


Leave a Reply