Noul an școlar se apropie vertiginos: Rechizitele la modă golesc cardurile părinților


Nu mai este mult până când clopoțelul va suna din nou, așa că pregătirile pentru prima zi de școală au început deja. În librării și supermarket-uri, rechizitele au fost așezate frumos pe rafturi, iar promoțiile sunt în toi.

Cum fiecare toamnă are moda ei pentru rechizite, pentru începutul noului an școlar – 11 septembrie – producătorii s-au pregătit temeinic. Astfel, pe caietele, ghiozdanele, gumele de șters, creioanele și penarele care vor ajunge pe băncile micilor elevi apar imprimate prințesele Elsa și Anna, dar și Mickey Mouse, prințesa Sofia, motanul Garfield, pisicuța Hello Kitty și Minionii. Personajele “clasice” – super-eroii Batman și Spiderman, Scooby Doo și Barbie – se află și ele printre preferințele micilor școlari, ca de altfel și rechizitele imprimate cu imagini din „Star Wars“. Pentru cei mândri că sunt români, au apărut ghiozdane, caiete și penare cu motive tradiționale.
“Coșul” pentru cele de trebuință la școală în varianta economică nu depășește 80 de lei, dar cel cu rechizite de colecție trece cu ușurință de 500 de lei, dacă luăm în calcul faptul că doar un ghiozdan imprimat cu fețe ale personajelor celebre poate costa peste 300 de lei. Cu alte cuvinte, pentru copiii care nu știu ce înseamnă lipsurile, pregătirile de școală seamănă cu un adevărat răsfăț. Sunt destui părinți care cumpără pentru copiii lor, în loc de trei caiete cu 1,50 lei bucata, unul singur cu 5 lei. Unii adulți acceptă compromisurile financiare doar-doar îi vor motiva pe cei mici.
”Fiica mea este în clasa a II-a. Anul trecut i-am cumpărat ghiozdan cu prințesa Elsa, dar acum vrea altul, cu Sofia. Și nu numai atât. Trebuie să-i cumpărăm și restul rechizitelor în ton cu rucsacul. Sunt scumpe, dar facem un efort. Din păcate, unele nu sunt așa de bune, doar coperțile de pe ele. Dar ce să-i faci copilului?”, ne-a mărturisit o mămică.
O altă bătălie se dă între librăriile clasice și cele online, cele din urmă venind cu oferte și reduceri din ce în ce mai atractive. Sunt numeroase site-uri unde părinții pot găsi tot ceea ce e nevoie pentru școală, fără să facă zeci de drumuri la magazine.

Cum alegem corect ghiozdanul?

Atât online, cât și pe rafturile librăriilor au apărut, mai nou, trolerele pentru elevi. Mulți părinți renunță la clasicele ghiozdane și optează pentru ele, sperând că în felul acesta nu-i vor mai chinui pe copii. Cu toate acestea, medicii nu le recomandă, spunând că trolerele deformează coloana vertebrală chiar mai tare decât un ghiozdan purtat pe un singur umăr.
Cum e corect să selectăm ghiozdanul, luând în considerare faptul că elevii sunt nevoiți să ducă în spate ”un munte” de cărți, care poate avea o influență negativă asupra ținutei? Magazinele ne propun un sortiment destul de variat, după formă, culori sau personajele imprimate. După volumul interior, ghiozdanele se divizează în mini, midi și maxi. Care dintre ele sunt cele mai potrivite?
Specialiștii ortopezi le recomandă copiilor ce merg în clasa pregătitoare să nu poarte ghiozdane. Ideal ar fi să-și lase lucrurile la școală, în dulăpioare special amenajate. Din păcate, acest lucru este practic imposibil în țara noastră, de aceea trebuie să fim conștienți de alegerea făcută.
Criteriile principale de care trebuie ținut cont atunci când alegem un ghiozdan sunt greutatea și dimensiunile. Conform recomandărilor sanitaro-igienice, un ghiozdan trebuie să cântărească până la un kilogram, iar sarcina totală (cu încărcătură) nu trebuie să depășească zece la sută din greutatea copilului.
Astfel, pentru un copil de clasele I-III aceste valori nu trebuie să depășească 3,5 kilograme, iar pentru copiii din clasele V-VII, în medie, cinci kilograme. Motivul este simplu și rezultă din particularitățile de dezvoltare ale copilului. Astfel, la vârsta de șase-opt ani are loc formarea modelului definitiv al curburilor fiziologice ale coloanei vertebrale, ulterior modelându-se în raport cu mai mulți factori. Dimensiunile ghiozdanului trebuie să corespundă limitelor anatomice ale trunchiului (segmentele toracic și lombar din cadrul coloanei vertebrale), adică între nivelul umerilor și cel al taliei. Materialul din care este confecționat ghiozdanul trebuie să fie ușor (vinil, naylon).
Țesăturile ghiozdanelor moderne au o serie de avantaje: în afară de faptul că prezintă o greutate redusă și rezistență sporită, sunt impermeabile, ceea ce permite exploatarea în condițiile climaterice ale țării noastre.
În scop de securitate, ghiozdanul trebuie să aibă fâșii luminiscente, reflectorizante. Toate lacătele trebuie să funcționeze impecabil, cusăturile să fie fine și rezistente, altfel pot răni copilul.
De asemenea, este necesar ca mânerele să fie rezistente la încărcături. Curelușele trebuie să fie confecționate dintr-un material elastic, să aibă o lățime de cel puțin patru centimetri și să permită reglarea lungimii după înălțimea copilului. Părinții trebuie să întrebe copiii dacă nu le amorțesc mâinile atunci când se întorc de la școală, pentru a exclude compresia arterelor subclavii și a nervilor plexului brahial de către curelușe.
O importanță deosebită pentru menținerea unei ținute corecte o are peretele auxiliar al ghiozdanului. Acesta poate fi ortopedic, adică repetă curburile fiziologice ale coloanei vertebrale, ceea ce micșorează solicitările mecanice axiale prin echilibrarea acestora pe scheletul trunchiului.
Peretele auxiliar trebuie să fie confecționat din materiale plastice, care nu vor permite deformarea. Unele ghiozdane ortopedice pot avea în peretele auxiliar două plăcuțe din aluminiu sau material plastic, poziționate de-a lungul coloanei vertebrale. La exterior trebuie să fie căptușit cu material poros sau reticular, care nu va favoriza transpirarea abundentă.


Leave a Reply