Noul sistem de finanțare a învățământului a “încuiat” nemulțumirile: Comasările de școli au fost definitivate


De la toamnă, 12 grădinițe și 13 școli își vor închide temporar porțile, din lipsă de elevi. “Acest fenomen se datorează scăderii populației școlare, care în ultimii cinci ani s-a redus cu 12.582 de elevi”, a menționat Gabriela Plăcintă, inspectorul general al ISJ Vaslui.

Prefectul Eduard-Andrei Popica a organizat, ieri, o întâlnire pe tema comasării unor unități de învățământ din județ. Au fost invitați reprezentanții principalelor sindicate din educație, ai Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) și ai administrațiilor localităților unde au fost emise hotărâri de comasare.

”Am ținut să lămurim eventualele neclarități legate de aceste comasări. Deciziile au fost adoptate în consiliile locale și toate au la bază numărul foarte mic de elevi și copii. Acolo unde a fost nevoie de închiderea unităților de învățământ pentru anul școlar 2018-2019, copiii vor fi transportați cu microbuzele până la cea mai apropiată școală din comunitatea respectivă”, a declarat prefectul.

La nivel județului nostru, pentru anul școlar 2018-2019, sunt propuse a fi închise 12 grădinițe și 12 școli, care au efective insuficiente de preșcolari și elevi. De asemenea, două unități din municipiile Vaslui și Bârlad și-au pierdut personalitatea juridică, iar alte două au fost transformate: o școală gimnazială în școală primară, iar o grădiniță a trecut la program prelungit.

”Sunt propuse la învățământul primar 393 de clase în regim simultan, din totalul de 1.072. La învățământul gimnazial s-au propus 53 de clase în regim simultan din totalul de 818. Acest fenomen se datorează scăderii populației școlare, care în ultimii cinci ani s-a redus cu 12.582 de elevi”, a menționat Gabriela Plăcintă, inspectorul general al ISJ Vaslui.

În acest an, în sistemul educațional vasluian funcționează 3.252 de clase, cu peste 66.000 de elevi.


Leave a Reply

%d bloggers like this: