Nu a întârziat “decât” o lună: A venit a doua tranșă de vacin antigripal


Ieri, DSP Vaslui a primit a doua tranșă de doze necesare pentru imunizarea antigripală a persoanelor cu risc. Cele aproape 400 de vaccinuri primite în primă fază au fost destinate exclusiv cadrelor sanitare și s-au dovedit a fi insuficiente.

Pentru actualul sezon rece, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a solicitat Ministerului Sănătății 25.038 de doze vaccin antigripal și a primit, în octombrie, nici 400. Abia ieri, s-a mai ales cu 14.698, ajungându-se la 60% din necesar.

Mihaela Vlada, directoarea DSP Vaslui, a declarat că prima tranșă de vaccin antigripal s-a primit cu recomandarea de a fi distribuită către pacienții cu boli cronice spitalizați, în scopul prevenirii infecțiilor asociate asistenței medicale, personalului medico-sanitar din secțiile ATI și neonatologie, precum și de la serviciul de ambulanță.

Tranșa a doua va fi repartizată medicilor de familie și este destinată următoarelor categorii de populație:

– persoane cu afecțiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm bronșic și HIV;

– gravide;

– personalul medico-sanitar și auxiliar care vine în contact respirator cu pacienții;

– persoane rezidente în instituții de ocrotire socială, precum și persoane care acordă asistență medico-socială și îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc crescut;

– persoane peste 65 de ani.

“De la începutul sezonului de monitorizare a infecțiilor respiratorii, în județul Vaslui nu s-au înregistrat cazuri de gripă, morbiditatea încadrându-se în intervalul așteptat pentru această perioadă. Pentru a preveni apariția și extinderea infecțiilor respiratorii, recomandăm populației să evite contactul cu persoanele bolnave și zonele aglomerate, să evite deplasările în spații deschise și expunerea prelungită la frig. De asemenea, recomandăm consumul de alimente bogate în proteine, fructe și legume și, nu în ultimul rând, vaccinarea antigripală mai ales a persoanelor cu risc crescut de îmbolnăvire. Măsurile de igienă personală, precum spălarea cu apă și săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecțiuni respiratorii, în special gripă. În cazul alterării stării de sănătate, se evită automedicația și se recomandă prezentarea la cabinetul medicului de familie pentru stabilirea diagnosticului și a conduitei terapeutice”, a mai spus Mihaela Vlada.


Leave a Reply