Nu mai îndoim vinul cu apa, ci apa cu vin!


Doar aerul a mai rămas să se scumpească, de vreme ce un proiect de lege pus în dezbatere publică de Ministerul Economiei va transforma apa în produs de lux. Normativul reglementează regimul apelor îmbuteliate și prevede tarife mai mari pentru exploatarea resurselor hidrominerale, dar și timbrarea obligatorie a fiecărui recipient în care se va vinde apa! Costurile suplimentare vor duce, evident, la prețuri mai mari la raft pentru unul dintre produsele cele mai cumpărate.
În prezent, operatorii care îmbuteliază și comercializează apă de izvor și de masă nu sunt obligați să respecte aceleași reguli ca vânzătorii de apă minerală naturală. Viitoarea lege îi va obliga însă și pe ei să se supună acelorași condiții, adică vor plăti redevențe și taxe la fel ca pentru apa minerală.
În baza aceluiași proiect, taxele de prospecțiune și exploatare vor crește cu 34%, iar taxa anuală pe suprafața de exploatare va fi majorată cu 67%. De asemenea, toți producătorii vor trebui să se reautorizeze conform noilor reguli. Costurile se vor reflecta, din nou, în prețul final…


Leave a Reply

%d bloggers like this: