Număr record de intervenții și kilometri în 2017: Ambulanța vasluiană a ocolit Pământul de 66 de ori!


Anul trecut a însemnat pentru SAJ Vaslui un total de 52.991 de intervenții, adică o medie de 145 pe zi. „Volumul de muncă este imens, iar resursele noastre, umane și tehnice, sunt limitate. Solicităm înțelegere din partea populației, în sensul de a nu face abuz și de a suna la 112 doar când este cu adevărat o urgență ce impune prezența echipajelor noastre”, spun ambulanțierii.

Deși Vasluiul intră în categoria județelor mici, iar statisticile, indiferent de domeniul în care sunt întocmite, nu arată atât de spectaculos ca în alte zone ale țării, pe segmentul sănătății în general și cel al intervențiilor Ambulanței în special, cifrele reale “bat” destule recorduri. Astfel, anul trecut, Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Vaslui a efectuat fix 2.650.354 de kilometri de-a lungul și de-a latul județului (cu 192.890 mai mulți decât în 2016, în condițiile în care s-au putut utiliza cu două ambulanțe mai puțin!), o distanță care, privită dintr-o perspectivă “globală”, înseamnă ocolul Pământului pe la Ecuator de circa 66 de ori!

De asemenea, 2017 a însemnat pentru SAJ Vaslui un total de 52.991 de intervenții, adică o medie de 145 pe zi.

Printre cele mai supărătoare cifre dintre cele care alcătuiesc intervențiile Ambulanței se numără cele referitoare la intervențiile în urma evenimentelor rutiere și la intoxicațiile cu alcool. Au fost nu mai puțin de 626 de accidente serioase (aproape două pe zi!) și 852 de beții crunte.

De partea cealaltă, de menționat sunt cele 1.196 de nașteri “asistate” de ambulanțieri.

Important de menționat că, în timpul zilei, mașinile SAJ nu se opresc decât pentru câteva minute. Pentru că sunt insuficiente, pleacă în cursă imediat ce au lăsat un pacient. Instituția se descurcă așa cum poate și face un apel: „Volumul de muncă este imens, iar resursele noastre, umane și tehnice, sunt limitate. În contextul actual, și sistemul de urgență din spitale este supraîncărcat pentru că noi preluăm pacienții, le acordăm primul ajutor, după care îi ducem la unitățile de primire urgențe. La o rată de consult de aproape 150 de cazuri zilnic, cum credeți că se descurcă un medic de la urgențe? Având în vedere această situație, solicităm înțelegere din partea populației, în sensul de a nu face abuz și de a suna la 112 doar când este cu adevărat o urgență ce impune prezența echipajelor noastre”.


Leave a Reply

%d bloggers like this: