Numărul maidanezilor capturați în Bârlad crește


În ultimul an, mai exact de când asociația germană “Seelen Für Seelchen” se ocupă de câinii fără stăpân din Bârlad, 1.000 de maidanezi au fost capturați și cazați în cele două padocuri publice.

După o pauză de câteva luni, pe 18 septembrie, primarul Bârladului, Dumitru Boroș, a susținut o nouă conferință de presă. Printre subiectele abordate s-a numărat și “eterna problemă” a localnicilor, indiferent de cartierul în care locuiesc: maidanezii.
Edilul a subliniat că, zilnic, primește de la cetățeni sesizări legate de câinii fără stăpân care fac legea pe străzile orașului, astfel că se interesează îndeaproape în legătură cu capturările făcute: „Avem două adăposturi (cu o capacitate totală de 400 de locuri – n.r.). De la începutul anului, am livrat 500 de câini, iar din 2016 și până acum, am capturat 1.000 de câini. Avem în prezent 15 locuri libere în padocuri. În septembrie au plecat 40 de câini către Germania și alți zece către adăpostul din Crâng, comuna Ciocani”.
Referitor la operațiunea de sterilizare gratuită realizată lunar de asociația germană “Seelen Für Seelchen”, Boroș a menționat că se desfășoară cu dificultate întrucât încă mai sunt oameni care refuză, deși legislația în vigoare îi obligă și pot fi amendați: „Am solicitat și am înștiințat cetățenii să vină la sterilizare cu câinii aflați în proprietate. Am văzut că unii sunt sensibili, însă alții pun în discuție acest aspect: «De ce să-i sterilizăm? Câinii sunt ai noștri». Trebuie să se știe că există o obligație legală de a steriliza câinii din rasa comună și rasa mixtă. O analiză a situației din oraș a condus la ideea că izvorul câinilor de pe stradă e gospodăria oamenilor. Aceștia trebuie să înțeleagă că trebuie să-și sterilizeze câinii ca să putem stăpâni fenomenul. Dacă nu vom reuși să-i sterilizăm, atunci vom avea întotdeauna câini pe stradă. Numai aseară (duminică, 17 septembrie – n.r.), când mergeam spre casă, în jurul orei 22, aici, la Podul Verde, cineva a scos în stradă șase căței mici. Un gest care spune ceva și despre unii dintre așa-zișii iubitori de animale. Putea măcar să dea un telefon ca să vină cineva din partea «Seelen Für Seelchen» să-i ia”.


Leave a Reply