O halcă din terenul spitalului bârlădean, aproape de a fi vândută!


Deși s-a jurat cu mâna pe inimă că, atât timp cât va fi edil, nu va mai fi vândut niciun centimetru din terenul spitalului bârlădean, primarul Dumitru Boroș pare dispus să ia în calcul o asemenea variantă. Primul pas a fost deja făcut: a comandat un studiu pentru a afla cum va fi afectată activitatea unității medicale în cazul în care accesul către spitalul privat construit în coasta celui public va fi permis pe aleea unde intră acum ambulanțele.

Spitalul Municipal de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad stă pe un butoi cu pulbere. Pe lângă criza financiară gravă cu care se confruntă (înregistrează datorii de peste nouă milioane de lei furnizorilor), la orizont se întrevede și o problemă legată de o eventuală vânzare a unei noi bucăți din curtea unității.
În mai 2011, ex-primarul Constantin Constantinescu a scos la vânzare prin licitație publică o parcelă de 600 de metri pătrați în partea de nord a spitalului. Prin caietul de sarcini, cumpărătorul era obligat să construiască acolo un centru de imagistică (RMN și Computer Tomograf). Tot Constantinescu a fost cel care, pe 15 octombrie 2012, a eliberat autorizația de construcție, iar conform panoului amplasat pe gardul ce desparte parcela vândută de aleea pe unde trec ambulanțele, lucrările ar fi trebuit să înceapă pe 18 august 2014 și să fie gata pe 17 august 2017. Numai că, hodoronc-tronc, lucrările au început pe 22 iunie 2015, iar în loc de centru imagistic, beneficiarul, adică firma SC Axa Optic SRL, ridicând un așa-zis centru medical cu demisol, parter și patru etaje.
Problema e că reprezentanții firmei nu s-au gândit încă de pe atunci ce vor face în privința accesului spre spitalul lor privat, mai ales că întreaga construcție este înconjurată din toate părțile de terenul spitalului public. În urmă cu luni bune, i-au dat de înțeles primarului că vor să cumpere încă 1.600 de metri pătrați din curtea unității publice pentru a putea intra direct de pe Bulevardul Republicii (cam pe unde întorc ambulanțele la Urgențe) sau măcar aleea din fața intrării principale (pe unde vin și pleacă acum ambulanțele), iar Boroș a comandat un plan urbanistic zonal pentru a vedea dacă poate fi făcută această mișcare. Ba chiar a cerut părerea medicilor și a conducerii spitalului în legătură cu eventuala vânzare a respectivei parcele, la întâlnirea de pe 31 iulie dintre reprezentanții primăriei și cei ai spitalului.
Chiar dacă, la acel moment, Boroș s-a jurat că, atâta timp cât el va conduce primăria, nu va mai fi vândută nicio bucățică din terenul unității medicale, acum pare dispus să ia în calcul și această variantă, dacă e să ne luăm după acțiunile recent întreprinse. Pe 7 august, la doar câteva zile de la asigurările date bârlădenilor, primarul a publicat pe SEAP următorul anunț: „Întocmirea unui Studiu al fluxurilor funcționale ale Spitalului de Urgență «Elena Beldiman» Bârlad și ale Centrului medical «Axa Optic» și relațiile dintre acestea, în care să fie evaluate cerințele, specificațiile, condiționările și toate aspectele privind spațiul necesar pentru funcționarea corespunzătoare a instituției de stat, eventual a celei private, existente și viitoare, în conformitate cu prevederile legale, normele și normativele în vigoare”. Mai pe înțelesul tuturor, până să se ajungă la vânzarea prin licitație a unei noi parcele, Boroș vrea să afle cum va fi afectată activitatea spitalului public dacă se va permite accesul ambulanțelor și bolnavilor către spitalul privat prin spațiul celui public.
Pentru acest studiu, edilul șef a scos din vistierie, fără să clipească, nu mai puțin de 25.000 de lei. În timp ce pentru reabilitarea și modernizarea Grădinii Publice, Boroș a inițiat în doi timpi și trei mișcări o consultare publică pentru a afla ce părere au oamenii despre lucrările pe care intenționează să le facă, pentru această chestiune nu a fost la fel de inspirat. În plus, nu a anunțat pe nimeni din conducerea spitalului despre anunțul publicat pe SEAP, managerul și directorul de îngrijiri aflând abia ieri.
„Acest studiu a fost comandat și așteptăm să fie realizat. Până când va fi gata, nu avem un răspuns. Este un impas legat de construcția de alături (spitalul privat – n.r.) și primarul vrea deocamdată să vină un specialist din afară care să spună ce-i de făcut acolo. Când vom primi studiul, va fi făcut public”, ne-a declarat Constantin Nițuc, purtătorul de cuvânt al primăriei.


Leave a Reply