O nouă conferință științifică la Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad: Județul Vaslui, „depozit” de animale preistorice


Bârlădenii interesați să afle mai multe detalii despre animalele care au populat județul în urmă cu 12 milioane de ani și până acum 10.000 de ani au ocazia să participe la o conferință științifică. Numai în ultimii doi ani, în situri din zona Bârladului au fost găsite fragmente osoase fosilizate ale strămoșului elefantului, dinți de rinocer și de cai tridactili, fragmente craniene de antilope și gazele, dar și bucăți din carapacea unor țestoase de acum 7-8 milioane de ani.

Mâine, de la ora 12, bârlădenii sunt invitați să ia parte la conferința cu tema „Valorificarea patrimoniului paleontologic al județului Vaslui”, organizată de Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, secția Științele Naturii, la sediul din Bulevardul Republicii nr. 235. Cei care vor conferenția sunt prof.univ.dr. Vlad Aurel Condrea, de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, și asist.univ.dr.ing. Bogdan Rățoi, de la Facultatea de Geologie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, iar invitat special va fi bârlădeanul Gheorghe Istrate, cercetător-vulcanolog și doctor în geologie, cercetător științific principal la Universitatea din Karlsruhe (Germania). El a primit distincția de cetățean de onoare al Bârladului în urmă cu un an.
Conform specialiștilor, cercetările paleontologice desfășurate în ultimii ani pe teritoriul județului nostru au pus în evidență existența unui mare potențial fosilifer, care provine de la asociații de vertebrate continentale începând cu Miocenul superior și până în Pleistocenul superior (cu aproximativ 12 milioane de ani în urmă și până acum 10.000 de ani).
“Acestea au ocupat succesiv paleomediile corespunzătoare actualului Podiș al Bârladului și și-au marcat existența și dispariția prin elementele scheletice conservate (fosilizate) în rocile sedimentare generate de factorii endogeni și exogeni care au determinat evoluția geologică a acestui teritoriu Est-Carpatic. Cercetările paleontologice de teren au condus la inventarierea a 25 de puncte fosilifere în teritoriul județului nostru, dintre care câteva se remarcă prin bogăția și diversitatea taxonomică a materialului osteologic colectat.  Astfel, zăcăminte fosilifere bogate au fost descoperite în următoarele localități: comuna Rebricea, satul Draxeni, punctul fosilifer «La Nisipărie», vârsta cronostratigrafică Sarmațian mediu;  comuna Crețești, punctul fosilifer «Crețești Dobrina 1», Sarmațian superior; comuna Pogana, punctul fosilifer «Cariera Pogana», Meoțian; comuna Gherghești, punctul fosilifer «Gherghești 1», Meoțian superior, unde, în vara anului 2015, a fost descoperit un schelet parțial de Deinotherium provum. Această descoperire a marcat colectarea celui de-al doilea schelet parțial provenit de la cel mai mare proboscidian (elefant fosil) care a trăit pe Terra. Ambele schelete au fost descoperite pe teritoriul județului Vaslui, primul fiind scheletul deinotherului de la Mânzați colectat de Grigore Ștefănescu în anii 1891-1893”, a declarat dr. Laurențiu Ursachi, muzeograful care a organizat conferința.
Potrivit lui Ursachi, rezultatele remarcabile la care a făcut referire au fost obținute prin activitatea intensă a unei echipe de cercetători paleontologi, formată în 2004 la ințiativa sa și coordonată științific de prof.univ.dr. Vlad Aurel Codrea. În timp, din această echipă au făcut parte mulți studenți masteranzi, doctoranzi și cercetători de la Facultatea de Geografie și Geologie a universităților ieșeană și clujeană. Printre cadrele didactice ieșene care s-au implicat se numără asist.univ.dr. Gabriel Rățoi și prof.univ.dr. Mihai Brânzilă.
„Totodată, trebuie menționat sprijinul primit de echipă din partea unor cetățeni vasluieni care manifestă un atașament deosebit pentru instituția muzeală bârlădeană, respectiv dr. Cristian Onel (Bârlad), Dumitru Mocanu (Fruntișeni), Sandu Crețu și actorul Simon Salcă (Bârlad) etc. În acest an, la ințiativa doctorandului Bogdan Haiduc, din Iași, echipa a beneficiat de colaborări cu cercetători de marcă din SUA, în persoana lui Jay Kelly, și de aportul deosebit al cetățeanului italian Ferdinando Perniciano”, a completat organizatorul evenimentului.


Leave a Reply

%d bloggers like this: