Vocea copiilor se face auzită!


Consiliul Consultativ al Copiilor “World Vision România” reprezintă peste 40.000 de “voci” din comunitățile în care fundația desfășoară activități, printre care și Vasluiul. Consiliul are 12 membri, patru dintre ei fiind din județul nostru. Ceilalți provin din Ialomița, Vâlcea, Dolj și Cluj. Până acum, tinerii respectivi au desfășurat o serie de activități pe tema violenței, parte a campaniei globale “It takes a World to End Violence Against Children”, iar în curând va fi lansat un raport pe această temă.

Din anul 2012, Consiliul Consultativ al Copiilor (CCC) din cadrul “World Vision România” este vocea a peste 40.000 de copii din comunitățile rurale în care fundația desfășoară activități, printre care și cele din județul Vaslui. În total, CCC are 12 membri, care provin din Cluj (doi), Dolj (doi), Ialomița (doi), Vaslui (patru – Andreea Alexandra Gavriluță, Giorgiana Florentina Harbuzariu, Arlett Evelyn Faifer și Petru Alexandru Scafaru) și Vâlcea (doi). Rolul lor este acela de a transmite principalele probleme cu care se confruntă copiii și a propune soluții pentru rezolvarea lor. Acestea sunt analizate și incluse în agenda de lucru a fundației.

“Totodată, ei sunt vocea copiilor în cadrul întâlnirilor de lucru cu autoritățile locale, naționale și internaționale”, menționează reprezentanții ONG-ului.

La fiecare doi ani, componența CCC se schimbă, iar în aprilie 2017 au fost aleși noii membri.

“Prima lor activitate a fost aceea de a iniția și coordona, în comunitățile partenere World Vision din județele din care provin, o serie de activități pe tema violenței, parte a campaniei globale împotriva violenței asupra copiilor «It takes a World to End Violence Against Children». Astfel, în jur de 1.000 de copii din România au aflat mai multe despre violență, în toate formele ei, efectele ei și mijloacele pe care le au la dispoziție pentru a o preveni. În funcție de nevoia identificată și de specificul zonei, tinerii au inițiat concursuri de desene, sesiuni de informare, au realizat și împărțit pliante și afișe, dar au organizat și tabere de vară, au publicat articole în Revista Elevilor și au realizat chiar și o cercetare prin care au atras atenția asupra faptului că tinerii, alături de părinți, ar trebui să participe la mai multe campanii de informare privind pericolele pe care le ascund materialele cu caracter violent din media”, mai spun reprezentanții fundației.

Mai multe detalii despre campania globală “It takes a World to End Violence Against Children” vor fi făcute publice într-un raport național, prevăzut a fi lansat până la finalul lunii.

O oportunitate de a reprezenta vocea copiilor

Pentru cei patru tineri vasluieni, calitatea de membri în CCC “World Vision România” reprezintă o oportunitate deoarece, spun ei, pot face auzită peste tot vocea copiilor.

“Pentru mine, este șansa de a remedia unele probleme din comunitatea mea, de a învăța lucruri noi, de a mă dezvolta pe plan personal și de a lega numeroase prietenii cu persoane minunate”, spune Andreea Alexandra Gavriluță, 15 ani, elevă la Școala Gimnazială “Nicolae Ciubotaru” din Vulturești.

“Pentru mine, CCC înseamnă modul în care reprezint vocea unor copii, cunoașterea și învățarea unor lucruri noi ce mă vor ajută pe parcurs și mă vor dezvolta. Până acum, CCC ne-a ajutat să ne conturăm personalitatea, să ne descoperim pe noi înșine, să socializăm și să legăm numeroase prietenii. Pe mine CCC m-a ajutat să mă dezvolt și mă bucur enorm că pot face parte din el”, declară Giorgiana Florentina Harbuzariu, 16 ani, elevă a Liceului Tehnologic “Nicolae Iorga” Negrești.

“CCC înseamnă, în primul rând, un grup care are ca obiectiv principal aducerea în prim-plan a vocii copiilor din comunități diferite, înseamnă oportunitatea de a schimba mentalități și de a face viața celor aflați în situații dificile mai bună, dar reprezintă și un mediu prielnic de a evolua pe diferite planuri și, nu în ultimul rând, de a cunoaște persoane noi și de a lega prietenii”, afirmă Arlett Evelyn Faifer, 15 ani, elevă la Școala “Mihai David” Negrești.

De menționat că Arlett Evelyn Faifer a participat, la finele lunii septembrie, la “Youth, Peace and Security European Regional Consultation”, eveniment organizat de Comisia Europeană, la Bruxelles. Alături de alți 40 de elevi din 15 țări, ea a aflat mai multe despre rolul tinerilor în menținerea păcii în comunitățile și țările în care trăiesc.

“Dacă ar fi să sumarizez ceea ce înseamnă CCC pentru mine, pot spune că este mult mai mult decât un context ce mă ajută să progresez, începe să devină o parte din mine. Mai mult, a devenit un mod de a fi care se manifestă și în dorința de a reprezenta vocea atât a tinerilor din comunitatea din care fac parte, cât și vocea unitară a unui grup. A fi membru CCC reprezintă pentru mine o mică piesă din uriașul puzzle pe care eu îl numesc «poți FI TU schimbarea!», însă o piesă care crește odată cu grupul în sine”, este de părere Petru Alexandru Scafaru, 17 ani, elev la Liceul Tehnologic “Nicolae Iorga” Negrești.

Coordonatorul național al CCC “World Vision România” este Simona Mihai.


Leave a Reply