O primărie miloasă: Impozitele bârlădenilor nu vor fi majorate!


Chiar dacă, în alte localități din județ, impozitele locale de anul viitor vor fi mai mari, la Bârlad vor rămâne la același nivel ca acum. În schimb, vor fi introduse o serie de taxe speciale pentru firmele de taximetrie.

Pentru al doilea an consecutiv, municipalitatea bârlădeană cere părerea contribuabililor în legătură cu eventualele majorări de taxe și impozite locale pentru 2018. În acest sens, ieri a fost pus în dezbatere publică proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor locale, precum și a taxelor speciale, urmând ca varianta finală, conținând eventuale recomandări din partea populației, să fie aprobată de Consiliul Local spre finele lunii decembrie.

Așa cum reiese din documentul de 45 de file, dar și din spusele primarului Dumitru Boroș, care a susținut ieri o conferință de presă, pentru anul 2018 nu sunt propuse majorări ale impozitelor pe terenuri, locuințe și autoturisme. Mici modificări apar la tarifele de închiriere a terenurilor publice pentru construirea de balcoane, trepte, alei de acces în scop rezidențial, unde taxa crește de la 7,50 lei la 12 lei/an. La închirierea terenurilor publice pentru construirea de balcoane, trepte, alei de acces în scopul desfășurării de activități comerciale, producție, prestări servicii, profesii liberale, a fost propusă o taxă de 10 lei/lună, respectiv 300 de lei/an.

Zile negre pentru taximetriști

În ceea ce-i privește pe taximetriștii din oraș, care în prezent funcționează cu patru dispecerate și circa 180 de mașini, iar în ultimii ani nu au plătit nicio taxă specială, Boroș a anunțat că, pentru 2018, au fost discutate câteva taxe care există și în alte orașe.

„Astăzi (ieri, 28 noiembrie – n.r.) vom lansa în dezbatere publică taxele și impozitele locale de la Bârlad pentru anul 2018. În linii mari, vor rămâne aceleași, cu mici corecții. În acest sens, aș face o precizare: vom introduce anumite taxe, cum ar fi cele pentru activitatea de taximetrie, unde până acum nu se plătea nicio taxă. Există mai multe taxe care se plătesc în legătură cu această activitate, însă la Bârlad nu este niciuna. Proiectul va fi lansat în dezbatere publică și așteptăm opiniile celor interesați și implicați, după care vom stabili ce taxe vor fi introduse. Acestea au fost discutate raportându-ne și la alte orașe. De exemplu, la taxa pentru eliberarea autorizației de transport în regim de taxi, persoane sau bunuri, care la Vaslui este de 350 de lei, noi am propus 250 de lei. Taxa pentru eliberarea autorizației de transport pentru transportul local cu vehicule destinate serviciilor funerare este de 500 de lei la Vaslui, iar noi am propus 400 de lei. Taxa pentru eliberarea autorizației pentru alte tipuri de transport este de 500 de lei la Vaslui, iar noi am propus 250 de lei”, a exemplificat primarul.

Tot nou introduse sunt și taxele pentru: eliberarea autorizației de transport în regim de închiriere (rent a car/cu șofer) – 250 de lei, eliberarea autorizației taxi transport persoane sau bunuri – 200 de lei, eliberarea copiei conforme pentru transportul public local cu vehicule destinate serviciilor funerare – 250 de lei, eliberarea autorizației/copiei conforme rent a car/cu șofer – 100 de lei, eliberarea autorizațiilor de dispecerat taxi – 300 de lei, efectuarea de modificări în autorizații, copii conforme, licențe de traseu și caiete de sarcini – 50 de lei.

De asemenea, vor fi introduse taxe speciale pentru: eliberarea duplicatului autorizației de transport/copii conforme – 80 de lei, eliberarea autorizației de transport pentru transportul public de călători – 450 de lei, eliberarea duplicatului autorizației de transport pentru transportul public de călători, licențe de traseu și a caietelor de sarcini – 60 de lei, eliberarea cazierului de conduită profesională – 40 de lei, utilizarea locurilor publice (locuri de așteptare taxi) – 600 de lei/auto/an, înregistrarea vehiculelor care nu se supun înmatriculării – 25 de lei.

Nu în ultimul rând, de anul viitor vor fi introduse taxe speciale pentru: eliberarea plăcuțelor de înregistrare pentru vehiculele care nu se supun înmatriculării, cu excepția mopedelor – 60 de lei, eliberarea plăcuțelor de înregistrare pentru mopede – 30 de lei, eliberarea certificatului de înregistrare pentru vehiculele care nu se supun înmatriculării – 25 de lei, eliberarea certificatului de înregistrare pentru vehiculele care nu se supun înmatriculării – 25 de lei, înregistrarea vehiculelor cu tracțiune animală – 10 lei.


Leave a Reply