O vasluiancă, în lumea bună a muzicii populare: ”Fata cu vioara” s-a făcut mare


Cosmina Adam, o vasluiancă de 26 de ani, a intrat în lumea muzicală cu grupul “Cvarta”, iar alături de grupul “Mugurel”, a cules lauri la mai multe concursuri din țară și de peste hotare.

E tânără, frumoasă, iar Dumnezeu i-a dăruit un talent de care toți oamenii se bucură. Cosmina Adam, căci despre ea este vorba, şi-a împlinit un vis din copilărie, intrând în lumea bună a muzicii populare odată cu lansarea primului album, intitulat “Frumoasă ca mine nu-i”.
În timp ce alte domnişoare colindă cluburile şi preferă distracţia, Cosmina a ales un drum greu. Ea a muncit mult încă de la o vârstă fragedă pentru a ajunge unde şi-a dorit.
A intrat în lumea muzicală cu grupul “Cvarta”, fiind cunoscută drept ”Fata cu vioara”, iar alături de grupul “Mugurel” a cules lauri la mai multe concursuri din țară, Ucraina, Rusia, Italia, Bulgaria și R. Moldova.
De mică visa să cânte într-o filarmonică, dar s-a alăturat orchestrei “Rapsodia Vasluiului”, unde l-a întâlnit pe maestrul Cristian Năstase, care a încurajat-o de fiecare dată și a sprijinit-o în realizarea primului album de muzică populară.
La 26 de ani, aripile îi sunt larg deschise către marea afirmare.

“Avem o zonă folclorică bogată, un izvor nesecat de versuri”

– De cât timp te-ai dedicat cântecului popular și de unde această aplecare?
– Încă din clasa a doua, când eram elevă la clasele speciale de muzică din cadrul Școlii ”Mihai Eminescu”. Crescând într-un mediu în care folclorul este la el acasă și pentru că părinții mei au preocupări în arta tradițiilor populare, plăcerea pentru cântecul popular a venit natural.
 – Ai un model în arta muzicii populare?
– Ca mentor, îl apreciez și îl respect pe maestrul Cristian Năstase, dirijorul orchestrei “Rapsodia Vasluiului”. Am primit multe sfaturi bune de la el.
– De unde îți culegi melodiile?
– Din zona Vasluiului. Avem o zonă folclorică bogată, un izvor nesecat de versuri care pot fi transpuse pe ritmuri muzicale.
– De unde îți achiziționezi costumele pentru spectacole?
– Costumele populare sunt confecționate în cadrul asociației ”La vatra tradițiilor”, pe care o coordonează tatăl meu, Costel Adam. Piesele costumului sunt confecționate manual, în comuna Laza.
– Ai scos un album până în prezent. Cu cine ai colaborat?
– Albumul pe care l-am lansat de curând se numește ”Frumoasă ca mine nu-i” și conține 15 piese specifice zonei noastre, create de Cristian Năstase, atât ca orchestrație, cât și ca aranjament muzical. Textele sunt scrise de cunoscuta interpretă de muzică populară Oltița Todircă, de la Bacău. Colaborarea noastră a fost una grandioasă.
– Mai sunt interesaţi tinerii din ziua de astăzi de muzica populară?
– Tinerii sunt interesați de folclor și asta o pot dovedi pentru că pe parcursul aparițiilor tv de până acum am întâlnit mulți care vor să ducă mai departe tradiția și cântecul popular.

“Când urc pe scenă, simt că acolo îmi este locul”

– Te-ai gândit vreodată să renunți la muzica populară? Ai întâmpinat dificultăți în carieră?
– Niciodată nu m-am gândit să renunț la muzica populară pentru că îmi place tot ceea ce fac. Întotdeauna când urc pe scenă, simt că acolo îmi este locul. Ca dificultăți, pot spune că au fost unele minore.
– Cum e colaborarea cu “Rapsodia Vasluiului”?
– A început în urmă cu cinci ani, când eram în primul an de facultate, la Universitatea de Arte ”George Enescu” Iași, secția canto. Această colaborare mi-a schimbat viața și mi-a dat prilejul să mă afirm în acest frumos domeniu al folclorului. Vreau să mulțumesc în mod deosebit domnului primar Vasile Pavăl și Primăriei Vaslui pentru că ajută și pun în valoare tinerii care s-au format aici.
– Ce proiecte ai?
– Îmi doresc să mai scot un album, să realizez videoclipuri, să particip la cât mai mult emisiuni la televiziunile naționale.
– Se poate supraviețui din muzica po­pulară sau îți completezi veniturile din altă parte?
– Nu pot vorbi despre acest lucru în momentul de față. Încă sunt la început de carieră, perioadă în care mai mult investesc, astfel încât repertoriul meu să fie cunoscut și îndrăgit de iubitorii de foclor.
– Aș dori ca în încheierea interviului să le transmiți un mesaj iubitorilor de muzică populară și folclor.
– Vasluienilor le urez să se bucure de frumoasele zile ale primăverii și să iubească folclorul fiindcă ne reprezintă pe noi, românii, ca identitate națională.


Leave a Reply