Oamenii de afaceri, așteptați la Bârlad cu facilități fiscale de 500.000 de euro! Să ningă cu investiții!


 La 1 ianuarie, a intrat în vigoare hotărârea privind aprobarea schemei de ajutor de minimis pentru stimularea investițiilor și crearea de noi locuri de muncă în Bârlad, prin acordarea de reduceri la plata impozitelor locale. Toți cei vor investi cel puțin 200.000 de euro, vor crea măcar zece locuri de muncă și vor menține activitatea economică minimum trei ani vor beneficia de facilități fiscale de 500.000 de euro.

Pentru că nu mulți sunt cei care au aflat că Bârladul este singura localitate din județ care, în intervalul 2017-2020, va acorda reduceri de impozite în limita a 500.000 de euro celor care vor investi în oraș, primarul Dumitru Boroș a organizat, zilele trecute, o întâlnire la care a invitat mai mulți oameni de afaceri din zonă. Scopul a fost tocmai popularizarea Hotărârii Consiliului Local nr. 170 din 8 decembrie 2016, privind aprobarea schemei de ajutor de minimis pentru stimularea investițiilor și crearea de noi locuri de muncă în Bârlad prin acordarea de reduceri la plata impozitelor și taxelor locale.
Au participat 25 de întreprinzători privați din diferite domenii, angajați din primărie, precum și Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, discuțiile întinzându-se pe mai bine de trei ore. În final, toți au căzut de acord că facilitățile fiscale sunt mai mult decât binevenite pentru atragerea investitorilor, fie ei din oraș, din județ, din țară ori chiar din străinătate.
La întâlnire a luat parte și inventatorul bârlădean Adrian Roșca, premiat recent cu medalia de aur pentru prototipul unei autoutilitare speciale atipice. El a făcut și o demonstrație, în speranța că va găsi investitori în vederea începerii producției de masă.
Reamintim că, așa cum a fost votată în unanimitate de consilieri în ședința de îndată din 8 decembrie, inițiativa prevede acordarea unor facilități investitorilor care creează noi locuri de muncă pe teritoriul Bârladului, în sensul că le vor fi reduse cu anumite procente impozitele și taxele locale. Pentru a putea beneficia de respectivele facilități, firmele trebuie să investească minimum 200.000 de euro, să creeze cel puțin zece locuri de muncă și să mențină activitatea măcar trei ani (în cazul întreprinderilor mici și mijlocii) ori cinci ani (în cazul întreprinderilor mari).
Facilitățile fiscale constau în reducerea/scutirea impozitelor pe clădiri pentru maximum cinci ani, scutirea de la plata impozitului pe terenul aferent investiţiilor de peste 200.000 de euro pentru cel mult cinci ani, scutirea de la plata impozitului pe clădiri pentru investiții de natura locuințelor până la vânzarea lor, dar nu mai mult de trei ani.
Bugetul total aprobat ca schemă de minimis se ridică la 500.000 de euro, calculat prin raportare la cursul Băncii Naționale. Facilitățile sunt valabile până pe 31 decembrie 2020, bugetul aprobat fiind eșalonat astfel: 2017 – 70.000 de euro, 2018 – 100.000 de euro, 2019 – 130.000 de euro, 2020 – 200.000 de euro. Criteriile de acordare a facilităților sunt: valoarea investiției (între 200.000 și peste 1,5 milioane de euro), numărul de personal angajat (minimum 10 – peste 500), amplasamentul investiției (zonele fiscale A, B, C, D) și profilul de activitate (producție, servicii, comerț). Nu vor fi acordate facilități firmelor care au început sau au finalizat o investiție înainte de 1 ianuarie 2017.


Leave a Reply

%d bloggers like this: