Oamenii de bine sprijină spitalele din județ: Donații uimitoare la Vaslui și Bârlad


Campania ”Hai să dăruim un nou început pentru un nou-născut”, desfășurată de Crucea Roșie, a ajuns la Maternitatea Spitalului Județean de Urgență, care a fost dotată cu șase pătuțuri speciale pentru nou-născuți și 264 de cearșafuri. După ce, în urmă cu un an, a făcut cea mai mare sponsorizare din istoria spitalului bârlădean (în valoare de 60.000 de euro), acum, omul de afaceri Constantin Duluțe a „recidivat” și a donat suma de 140.000 de lei.

Reprezentanții Crucii Roșii Vaslui au mers la Maternitatea Vaslui și au făcut o donație pentru a oferi nou-născuților confortul de care au nevoie în primele zile de viață. Acțiunea face parte din campania „Hai să dăruim un nou început pentru un nou-născut”.

Valeriu Caragață

Valeriu Caragață, președintele filialei Crucii Roșii Vaslui, a declarat că organizația a echipat 41 de maternități de stat din România cu peste 80 de pătuțuri noi și 7.600 de lenjerii de pat: ”Întotdeauna este loc pentru fapte bune, pentru a sprijini oamenii, de aceea invităm alături de noi mai mulți parteneri, oameni dedicați, cum ar fi voluntari și agenți economici”.

”Maternitatea este locul în care cei mici iau contact pentru prima dată cu mediul extern, fiind un spațiu esențial atât pentru starea lor de bine, cât și a mamelor. Într-un efort colectiv, ne-am propus să transformăm mai multe secții de nou-născuți din țară într-un loc mai bine echipat, care răspunde nevoilor acestora. Ne bucurăm să fim  alături de o inițiativă atât de frumoasă, care ne-a invitat, pe fiecare din noi, la un exercițiu de solidaritate”, a menționat Ioan Silviu Lefter, director general Crucea Roșie Română.

În cadrul programului menționat, Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Vaslui a fost dotată cu șase pătuțuri speciale pentru nou-născuți și 264 de cearșafuri.

”Mulțumim pentru acest dar și vă asigurăm că ne bucurăm de orice inițiativă care vine în sprijinul nostru, al activității medicale și al pacienților noștri”, a afirmat Ana Smaranda Rinder, managerul Spitalului Județean de Urgență Vaslui.

Constantin Duluțe

Spitalul bârlădean, donație de 140.000 de lei 

Știind că, ani la rând, administrația locală PSD a alocat Spitalului de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad numai „firimituri”, insuficiente pentru dotarea cu echipamente și aparatură medicală performantă, omul de afaceri Constantin Duluțe și-a propus să ajute instituția achiziționând ceva vital. Cu atât mai mult cu cât, la un moment dat, și el s-a numărat printre pacienții spitalului și știa cu ce lipsuri se confruntă cele mai multe secții.

Așa că a luat, din nou, taurul de coarne și s-a adresat conducerii spitalului, pe care a anunțat-o că intenționează să ajute comunitatea donând suma de 140.000 de lei. Ca și la prima donație, cea în valoare de 60.000 de euro, făcută la începutul anului 2017, și acum a lăsat la latitudinea comitetului director decizia în ceea ce privește echipamentul care va fi cumpărat, în funcție de lista de priorități a unității. Dacă, atunci, directorii au hotărât că urgența o constituie achiționarea unei mese de operații ortopedice de ultimă generație, în cazul de față încă nu s-a luat o decizie.

„Domnul Duluțe ne-a donat suma de 140.000 de lei la începutul lunii ianuarie. Banii sunt încă în contul spitalului, până vom decide ce aparatură vom achiziționa. Îi mulțumim din suflet pentru acest gest și sperăm că nu va fi ultimul. În ceea ce privește lista de priorități, trebuie să spun că ne trebuie atât de multe echipamente medicale, încât trebuie să ne gândim foarte bine ce vom cumpăra cu acești bani. Oricum, în ședința comitetului director de la începutul lunii februarie vom discuta acest subiect. Personal, nici nu-l cunosc pe domnul Duluțe, dar când vom cumpăra ceva cu banii primiți de la dumnealui, îl vom invita să vadă și să-i mulțumim personal”, ne-a declarat Daniela Borș, managerul spitalului.

În ceea ce privește prima donație făcută unității de Constantin Duluțe, trebuie spus că s-a implicat direct în achiziționarea mesei de operație pentru ortopedie, în sensul că el însuși a plasat comanda, reușind chiar să negocieze o reducere a prețului de la 78.000 de euro la 60.000 de euro (271.164 de lei facturați). Grație acestei donații, masa pe care se efectuau intervențiile până atunci, primită la mâna a doua la scurt timp după revoluția din decembrie 1989, era în ultimul hal, fiind cârpită de nenumărate ori pentru a putea fi folosită în continuare.

Noul echipament a fost fabricat în Germania, din oțel inoxidabil medical, cu o durată de viață foarte mare, și este compus din mai multe subansambluri (configurația standard, accesoriile de chirurgie generală, accesoriile ortopedice pentru chirurgia membrelor inferioare și a membrelor superioare, troliul pentru extensii ortopedice). Un alt avantaj este că toate pernele sunt detașabile și se pot dezinfecta separat. În plus, dispune de sisteme de prindere și deplasare a accesoriilor precise și foarte fiabile.


Leave a Reply

%d bloggers like this: