Oamenii sunt foc și pară pe Legea salarizării și pe munca suplimentară neplătită: Dimineață grevistă la APIA


Angajații Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Vaslui au fost ieri în grevă timp de câteva ore, fiind nemulțumiți de impactul Legii salarizării unitare asupra viitoarelor venituri, care vor scădea cu până la 30 la sută din ianuarie 2018. Ciudat este că reducerile salariale se vor resimți numai în teritoriu, în cazul funcționarilor din APIA central nefiind nicio problemă!

Angajații Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Vaslui au întrerupt lucrul ieri de dimineață și au ieșit în fața sediului instituției în semn de protest față de prevederile Legii salarizării unitare, care, dacă vor fi aplicate de anul viitor, le vor afecta grav veniturile. Calcule neoficiale arată faptul că salariile le vor scădea cu sume cuprinse între 300-2.000 de lei.

Oamenii s-au declarat nemulțumiți și de faptul că orele suplimentare nu au fost plătite integral și că au fost sistematic mințiți și amânați de oficialii de la București.

Diana Furcoi

“APIA este o instituție de importanță majoră. Stăm foarte mult peste program, uneori și 20 de ore pe zi, inclusiv sâmbetele și duminicile. Este o presiune foarte mare pentru că unii dintre noi semnează la plată pentru milioane de euro. Avem colegi care dintr-o eroare a altei instituții sunt suspendați, dați afară sau chiar condamnați cu suspendare. Pur și simplu, este o presiune foarte mare. În ultimii zece ani, au decedat zece colegi, alții s-au îmbolnăvit de cancer din cauza stresului. Noi nu suntem funcționarii «clasici», care zac prin birouri cu aer condiționat, așa cum se spune. Avem 16 persoane care fac controale pe teren indiferent de intemperii, cu mașini foarte vechi. Își expun viața unui mare risc. Arătați-mi și mie un salariat bogat de la APIA! Vom protesta până când cineva ne va spune concret și ne garateaza că nu vor scădea salariile”, ne-a spus Diana Furcoi, angajată în cadrul Serviciului de control pe teren al APIA Vaslui.

“Am realizat planul în privința plăților către fermierii eligibili în proporție de peste 95 la sută, am muncit peste program, au fost zile de duminică în care am stat și până la 12 noaptea la locul de muncă. Nu știm exact procentul pe care îl vor pierde la salarii, însă este cert că vor fi drastic scăzute, pornind de la personalul de conducere și până la consilierii de execuție și alte categorii de angajați. Sesizările pe care le-am făcut la București, la Ministerul Muncii, nu au avut ecou pozitiv. Suntem amânați  la nesfârșit, astfel că acum suntem puși în situația să recurgem la grevă. Nu ne vom opri aici”, a declarat un alt protestatar.


Leave a Reply