Oare unde vom ajunge? Populația județului scade întruna


Dacă ar exista, ca la meteo, avertizări pentru starea populației, atunci Vasluiul ar fi sub un permanent cod roșu de atenționare. În intervalul ianuarie-august 2017, județul nostru a pierdut 1.206 suflete.

La nivelul județului nostru, evoluția fenomenelor demografice în perioada 1 ianuarie – 31 august 2017 a fost marcată de o serie întreagă de aspecte nefericite. Nimic nou sub soare! Concret, datele primite de la Direcția Județeană de Statistică arată că Vasluiul a ieșit pe minus cu 1.206 locuitori, adică s-au născut 2.546 de copii și au murit 3.752 de persoane.

Fenomenul scăderii populației, cunoscut la noi de vreo 25 de ani, este doar o consecință a lipsei de politici care să încurajeze natalitatea și rămânerea tinerilor în județ. A început după decembrie 1989, când s-au deschis granițele și destui vasluieni au plecat în afara țării, dar numărul lor nu era așa de mare. Apoi, din cauza problemelor economice, încet-încet, natalitatea a scăzut și de unde altădată eram fruntea țării, am ajuns la un spor natural negativ.

Totodată, mulți tineri vasluieni, neavând încotro, își continuă studiile în centrele universitare și nu prea mai revin pe meleagurile natale. Nu în ultimul rând, declinul economic al județului a făcut ca populația să plece masiv în zone mai prielnice, acest fenomen începând să se simtă pregnant din 2000. În acel an, s-a încheiat în mare parte “celebrul” proces de privatizare, primul pas pentru punerea la pământ a și așa modestei industrii locale. Destui dintre foștii muncitori, văzându-se cu ceva bani în buzunar în urma disponibilizărilor masive (cam 20 de milioane de lei vechi, în condițiile în care un salariu mediu de atunci abia trecea de un milion) și-au vândut apartamentele pe te miri ce și s-au orientat spre alte zone ale țării.

Așa se face că în perioada 2002-2011 populația stabilă a județului s-a diminuat cu 79.901 persoane, iar trendul negativ a continuat. În intervalul 2012-2016, Vasluiul a mai pierdut 6.417 persoane și, așa cum arătat mai sus, în primele opt luni din acest an județul mai contabilizează un minus de 1.206 locuitori.

Nu este lipsit de importanță să amintim că, acum, la cei 54.827 de salariați din județ revin 81.727 de pensionari, că în jur de 140.000 de vasluieni sunt atât de săraci încât primesc mâncare de la Uniunea Europeană, că la ultima bursă a locurilor de muncă au fost selectate pentru un al doilea interviu doar 84 de persoane șamd.

Estimările privind populația sunt îngrijorătoare

De fapt, populația întregii țări îmbătrânește și scade numeric, vârsta medie urmând să ajungă la aproape 49 de ani în anul 2050, de la 40 de ani în 2015, iar numărul total de locuitori, la 17,8 milioane în 2050 și la 12,6 milioane în 2100, potrivit unui studiu realizat de Allianz International Pensions.


Leave a Reply

%d bloggers like this: