Obiecte de acum 2.600 de ani, expuse la Bârlad


Peste o sută de piese din ceramică, obiecte de podoabă și de toaletă datând din secolele VI-V î.e.n., descoperite în siturile arheologice din zona Bârladului și din județul Galați, vor putea fi admirate de public.

Pasionații de istorie și arheologie sunt invitați să participe la vernisarea unei expoziții inedite intitulate „Aspecte ale civilizației romane în sudul Moldovei”, organizate de Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad. Vernisarea va avea loc duminică, 10 decembrie, ora 11, la sediul central al instituției. Cei prezenți vor avea ocazia să admire de aproape 114 piese de ceramică, obiecte de podoabă și de toaletă, descoperite în siturile de la Poiana (Piroboridava), județul Galați, Bârlad – Valea Seacă, Bogdănești – Fălciu, Pogonești – La Movilă și Polocin – Islaz, județul Vaslui, reprezentând importuri romane efectuate de populațiile autohtone.

„Cea mai mare parte a inventarului provine din situl de la Barboși – Tirighina, județul Galați. Pe înălțimea Tirighina au fost descoperite: vestigii din Epoca Bronzului, cultura Monteoru; vestigii din Hallstatt-ul târziu, secolele VI-V ante Christos; o cetățuie geto-dacică cu trei niveluri de locuire, secolul II ante Christos – secolul I post Christos; un castellum roman, secolele II-III post Christos, cu trei niveluri; un castrum. Un alt castellum de pământ a fost descoperit la est de înălțimea Tirighina. Au fost descoperite complexe de cult, funerare, materiale arheologice deosebite”, a declarat muzeograful Mircea Oancă, organizatorul expoziției.

Expoziția a fost realizată în colaborare cu Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați și Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci.


Leave a Reply

%d bloggers like this: