Omraam Mikhael Aivanhov: Alchimia spirituală – căutarea perfecțiunii (V): Cunoașterea poate fi o armă contra fricii


V-ați rătăcit într-o pădure și nu cunoașteți drumul, e normal să vă fie frică, dar dacă știți cum să vă orientați, dacă aveți o lampă, mergeți fără să vă temeți. Întotdeauna ne este teamă de ceea ce nu cunoaștem, de ceea ce nu știm cum să folosim, ca animalele, cărora le este teamă de foc, sau ca primitivii, care tremurau în fața forțelor naturii, neștiind ce sunt ele. Acum, că oamenii au ajuns să îmblânzească aceste forțe, ei lucrează în centrale electrice sau nucleare acționând liniștiți un buton sau altul, deschizând un robinet, fără a se teme, căci știu ce și cum să manipuleze. Dar cineva care nu este în temă bineînțeles că se va teme să facă orice manevră.

Omul cultivat, omul civilizat nu se mai teme deci de forțele naturii, în schimb se teme de nevastă, de vecini, de șefi, de boală, de sărăcie, de moarte și mai ales de ceea ce spun ceilalți despre el. Poate că nu se teme nici de Dumnezeu și nici de Diavol, dar tremură de frica opiniei publice și este în stare să sacrifice totul pentru ea. Există multe fațete ale fricii pe care omul civilizat nu a fost încă în stare să le învingă, căci frica este un instinct înrădăcinat adânc în sufletul omenesc; el trebuie să ducă o luptă îndelungată pentru a o învinge. Frica îmbracă forme diferite; o gonim într-o parte, apare în alta.

Nastratin Hodja, care nu era prost deloc, remarcase că, deși nu voiau să o recunoască, tuturor le era frică de câte ceva și, într-o bună zi, pe când rămăsese fără nici o lețcaie, se hotărî să se îmbogățească făcându-i pe oameni să recunoască că se tem. Se duse deci la sultan și îi spuse: “Fie ca binecuvântările lui Allah să coboare asupra ta! Am venit să-ți cer o favoare: dă-mi voie să cer câte un bănuț fiecărui supus din regatul tău care poartă în el o frică”. “A, ăsta este un lucru mărunt și ți-l acord”. Trecu o vreme și Nastratin Hodja reveni cu trei cămile încărcate cu monedele pe care le adunase căci, într-un fel sau altul, toți pe care îi întâlnise dovediseră prin vorbele sau comportamentul lor că se temeau de câte ceva sau cineva. El se înfățișă înaintea sultanului, spunând: “Toți supușii tăi au fost nevoiți să-mi dea câte un bănuț, n-a existat niciunul care să nu fi fost obligat să-și mărturisească cel puțin o frică. Acum am venit la și la tine ca să-mi dai un bănuț”. “Oh, de la mine va trebui să pleci cu buzele umflate căci eu nu mă tem de nimic”. Dar, cum era foarte generos, îl invită pe Nastratin Hodja să rămână la masă, să mănânce și să bea împreună cu el și câțiva curteni. Deodată, cam pe la mijlocul ospățului, Nastratin Hodja, care era așezat lângă sultan, îi spuse cu voce tare: “Maiestate, în drumurile mele am întâlnit o femeie fermecătoare. Pentru a-ți mulțumi că mi-ai permis să mă îmbogățesc, aș vrea să ți-o ofer căci este într-adevăr demnă de haremul tău. Dacă vrei, plec chiar acum să o caut și să ți-o aduc”. “Ssst! Nu vorbi așa tare! spuse sultanul, o să audă favorita mea”. “Aha, chiar și tu te temi! Atunci, haide, dă-mi și tu un bănuț!”.

Mă veți întreba: “Dar este într-adevăr chiar atât de important să nu te temi? Putem trăi cu frica”. Da, este drept, dar ia să vedem: întâlniți pe drum un câine; dacă o luați la fugă pentru că vă temeți de el, câinele, care simte teama, va începe să latre și să vă urmărească, iar alți câini, văzându-l, se vor alătura urmărindu-vă și lătrându-vă. Și iată cum, pentru că v-ați temut, aveți acum o întreagă haită pe urmele voastre. Dacă în loc să vă fi temut și să fi fugit v-ați fi întors către câine ordonându-i să tacă, el v-ar fi lăsat în pace.

De altfel, în general, când vă pomeniți în fața unui pericol, înainte de a acționa, trebuie să rămâneți câtva timp nemișcați. Nu vorbiți, nu mișcați, strângeți puternic pumnul drept respirând profund, conectându-vă la Dumnezeu și astfel veți putea să vă dominați celulele. Apoi veți face ceea ce este necesar pentru a vă salva, dar mai întâi nu mișcați. Dacă faceți o singură mișcare, este ca și cum ați arunca în aer un baraj: apa dezlănțuită se va revărsa și nu veți mai fi capabili să restabiliți situația. Așa s-a întâmplat atunci când au fost văzuți oameni sărind pe fereastră sau aruncându-se în foc.

În fața pericolului, trebuie să rămâneți imobili și să vă conectați la Providență; atunci veți simți pacea instalându-se în voi, prima condiție ca să se trezească forțele benefice; le veți simți, le veți vedea puterea, căci ele sunt mereu prezente în voi, dar trebuie să le creați condițiile de a se manifesta.

Această lege este valabilă atât pentru lumea interioară, cât și pentru cea exterioară. Când vă simțiți amenințați în interiorul vostru, “n-o luați la fugă”, altfel și acolo inamicul vă va urmări și, cu cât veți alerga mai mult, cu atât veți fi mai mult hărțuiți și mușcați. Faceți ca în cazul câinelui: întoarceți capul, priviți-i puțin în ochi pe toți acei monștri care vă înspăimântă și ei o vor lua la fugă. Iată ceea ce voi nu știți să faceți și, în loc să țineți piept pericolului, alergați la farmacie sau la psihiatru. Ei bine, este calea cea mai sigură pentru a deveni victimă, căci ceea ce mai trebuie să știți este că, atunci când vă temeți de ceva, creați condițiile pentru ca acel ceva să se producă. Dacă vreți într-adevăr ca un rău să nu se producă, începeți prin a nu vă teme de el. De cum vă va simți puternic, veți fi lăsat în pace.

Să luăm exemplul unui bărbat care se teme să întâlnească femei dezbrăcate de teama de a fi tentat și de a-și pierde controlul (știu că acum această temere este din ce în ce mai rar întâlnită, căci tentațiile sunt mai curând cele căutate, dar să luăm totuși acest exemplu). Ei bine, teama va fi aceea care va crea condițiile pentru căderea lui. Și, de fapt, ce este rău în a vedea o femeie dezbrăcată? Nu este nici un rău, rău este a fi slab și a ceda. Pur și simplu nu trebuie să fim slabi. Nu trebuie să eșuăm și apoi să ne justificăm: “A fost mai tare decât mine”. Cel ce spune că un lucru a fost mai tare decât el și-a semnat singur sentința. Nimic nu trebuie să fie mai puternic decât voi.

Câți oameni nu se refugiază în dosul acestei fraze ”a fost mai tare decât mine” și tuturor li se pare normal, bineînțeles, pentru că toți sunt slabi și se înțeleg unii pe alții. Dar un Inițiat va spune: “Iată un om lipsit de voință și de cunoaștere, care va întâlni mereu ceva mai tare decât el: furie, senzualitate, gelozie, dorință de răzbunare. Va exista întotdeauna ceva care îl va pune la pământ”. Când va veni, în fine, acel moment în care el va fi stăpân pe situație? Dacă nu începem încă din această încarnare să facem eforturi pentru a învinge unele dintre slăbiciunile noastre, în următoarea ne vom afla în același stadiu.

Oamenii sunt la discreția temerilor lor fără să știe că ele sunt rezultatul unei lipse de cunoaștere, a unei lipse de lumină. Dovada: când pătrundem într-un loc întunecos, nu ne simțim în largul nostru până în momentul în care reușim să facem lumină. Vedeți, deci, ce concluzii formidabile putem trage de aici pentru viața spirituală! Întunericul este ignoranța și ne este frică pentru că simțim ce pericole prezintă ea.

Dacă este scris că trebuie să dispăreți, unde vreți să vă mai ascundeți?

Dacă aprofundăm această problemă, vom constata că însăși morala care le-a fost dată oamenilor are la bază frica: frica de a-i vedea cedând slăbiciunilor lor. Pentru cei puternici, care au capacitatea de a se stăpâni, totul este bun și lor totul le este permis. Dar cu cei slabi trebuie luate întotdeauna măsuri de prevedere: trebuie să li se interzică până și Cerul, căci Cerul îi va înnebuni. Gândiți-vă: când sunteți slabi, totul devine periculos: dragostea, frumusețea, puritatea, lumina, bucuria… Și chiar și a trăi este periculos. Ce mai rămâne? Nimic. Câte reguli nu au fost inventate din cauza slăbiciunilor omenești! Dar în ziua în care omul va deveni mai puternic, ceea ce îi este acum interzis îi va fi atunci recomandat. Când anumite reguli morale nu-și vor mai avea rațiunea de a fi, ele vor fi suprimate. Când omul nu va mai fura sau nu va mai fi adulter, care va mai fi rațiunea acestui fel de porunci? Eu vă voi spune chiar că instituția căsătoriei a fost inventată doar atunci când dragostea a început să dispară. Pentru că oamenii nu au mai știut ce înseamnă adevărata dragoste, a fost necesar ca ei să fie legați printr-un contract.

Altfel, adevărata căsătorie este însăși dragostea. Natura nu recunoaște decât această căsătorie. În fața societății, dacă nu ați fost la primărie sau la biserică, nu sunteți căsătoriți, dar natura nu recunoaște această căsătorie, ea nu recunoaște decât dragostea! Căsătoria a fost instituită, dar reușește ea oare să împiedice oamenii de a se despărți? Nu, singura care îi poate ține împreună este dragostea.

V-am spus că dragostea constituie cea mai bună armă împotriva fricii și v-am dat și exemple. Dar, în realitate, singură, Dragostea îndreptată către Creator, dăruită Celui care conduce totul, care distribuie totul, care deține toate bogățiile, care este Cel mai frumos, Cel mai puternic, poate să vă dea într-adevăr sentimentul că sunteți la adăpost. Și când vă simțiți la adăpost, într-adevăr nu vă mai este frică, iată o importantă lege psihologică. Dar psihologii preferă să se ocupe de toate dezechilibrele și aberațiile, mai curând decât de sentimentele care permit omului să iasă învingător în toate situațiile vieții. Priviți-i pe cei care au acceptat martiriul pentru credință, pentru o idee: de unde venea forța lor? Voi de ce să rămâneți toată viața în situația de a tremura în fața unor lucruri minore?

Priviți un om cu bani: priviți-l cum merge, cum dă ordine, cum încearcă să se impună. Dar ia să-i luați banii: este prăbușit, se sinucide pentru că nu se mai simte apărat de nimic. Puterea lui stă în bani, el însuși nu era nici tare, nici puternic.

Se spune în Evanghelii că aceia care se tem nu vor intra în Împărăția lui Dumnezeu. Asta dovedește cât este de important pentru un discipol să-și învingă teama. El poate avea alte virtuți, dar dacă este temător, toate virtuțile nu-i sunt suficiente pentru a-i permite să intre în Împărăția Domnului. Asta vă miră? Nu, nu trebuie să vă mire. De câte ori nu s-a observat că frica se opune manifestării celorlalte calități! Luați, de exemplu, frica de singurătate, de sărăcie, de dezonoare, de boală, de moarte, care îi face pe unii oameni lași, necinstiți, cruzi, egoiști! Câte crime nu se comit de către oameni care se tem să nu piardă un lucru la care țin foarte mult și de care se agață! În Antichitate, cel ce voia să fie considerat Inițiat trebuia să înfrunte încercări prin care să dovedească înfrângerea fricii. Și noi, la rândul nostru, trebuie să învingem frica, știind că în spatele încercărilor la care suntem supuși, pericolelor care ne amenință, stă Dumnezeu. Da, Dumnezeu este Cel ce stă ascuns în spatele încercărilor noastre pentru a ne instrui. De aceea, pentru a ne elibera de frică, trebuie să învățăm să ne uităm complet pe noi înșine pentru a ne refugia în conștiința legăturii noastre cu Dumnezeu.

Dacă este scris că trebuie să dispăreți, unde vreți să vă mai ascundeți? S-a încercat scoaterea unor oameni în afara oricărui pericol, ducându-i foarte departe, în locuri unde domnea liniștea, dar în momentul în care au ajuns la refugiu, moartea i-a surprins într-un alt fel. În loc să ne temem, trebuie să ne spunem că suntem în mâinile Domnului și că tot ceea ce se va întâmpla este hotărât de El. Dacă El consideră că noi suntem de folos aici, ne va salva, dacă nu, va decide să plecăm. Este inutil să pretindem că noi ne putem păstra viața, ea nu ne aparține, ea aparține Domnului. Frica este consecința acestei necunoașteri. De aceea, pentru a învinge frica, trebuie să ne consacrăm viața Domnului, iar El să dispună de ea după cum va crede. Singura temere pe care avem voie să o avem și este chiar necesară este aceea de a nu încălca legile divine. Cel ce nu se teme de aceasta este pierdut și toate pericolele îl pândesc. Teama de a nu încălca legile divine este un sentiment salvator, care trebuie să fie mereu prezent în sufletele noastre.

Deci, de acum înainte, ori de câte ori vă veți afla în fața unor greutăți, în loc să vă temeți și să o luați la fugă, încercați să le țineți piept, altfel dușmanii nu vă vor lăsa. Pentru a învinge dușmanii din planurile astral și mental, trebuie să fiți curajoși, adică să aveți dragostea și lumina, căci lumina (cunoașterea) și căldura (dragostea) produc forța care vă va permite să-i învingeți. (va urma)


Leave a Reply

%d bloggers like this: